6 april, 2022

Viktor Vekselbergs superyacht Tango beslagtagen av spanska myndigheter

Ännu en ryskägd superyacht har beslagtagits. Den här gången är det spanska myndigheter som agerat efter begäran från justitiedepartementet i USA.

Det är oligarken Viktor Vekselbergs superyacht Tango som har beslagtagits på Mallorca. Den 78 m (255 fot) långa yachten har ett värde på cirka 90 miljoner USD, motsvarande 900 Mkr.

Vekselberg har gjort sig känd bland annat som en av de oligarker som finns med i ägarbilden för en aluminiumfabrik i Sundsvall i Sverige. Han uppges enligt Forbes ha en förmögenhet på motsvarande 130 miljarder kronor.

Enligt anklagelserna från USA ska oligarken bland annat vara inblandad i pengatvätt, bedrägerier och en del andra allvarliga överträdelser.

Vekselberg köpte Tango 2011 oh har ägt fartyget därefter. Enligt myndigheterna i USA har oligarken använt konstruktioner med skalbolag för att undvika skatt och insyn i bolagen för att dölja sitt ägande av superyachten.

Att myndigheterna beslagtar superyachter för ryska oligarker är troligen väldigt impopulärt hos ägarna. Superyachterna är extremt lyxiga och det yttersta beviset för att ägaren har makt och gott om pengar.

Tango har tidigare vunnit World Superyacht Award. Hon är på totalt 2 063 och mäter 78×12,2 m. Motorerna är 4 MTU (16V4000 M70) 1 730 hk diesel, som ger en toppfart på 22 knop. Marschfarten är 10 knop med en räckvidd på över 5 000 M.

Här är en film från beslagtagandet: