17 april, 2022

Jolle för ungdomar seglar vidare

2-kronans konstruktör Erik Thorsell gick bort i somras efter en tids sjukdom. Hans livsverk lever vidare genom Krona Varv AB, som garanterar att reservdelar och nya båtar finns till försäljning.

2-kronan är en helt svensktillverkad segeljolle konstruerad av den framgångsrika seglaren Erik Thorsell. Under 80-talet påbörjade Erik sitt arbete med 2-kronan. 1973, när Snipe var världens största kappseglingsklass, tog han en VM-bronsmedalj. Till det kommer otaliga SM-guld i Snipe och Soling, åttondeplats på VM i Soling 1982, America’s Cup-projekt, med mera.

1989 prototypseglade Erik för första gången sin egentillverkade 2-krona. Serietillverkningen av båten inleds 1991. Båten börjar snabbt seglas runt om i landet, och båtar fraktas förutom till övriga Norden även till Tyskland och Kina. Ryktet om den taktiska, tuffa och trevliga segeljollen sprider sig och 1997 är 2-kronan Sveriges mest sålda segelbåt. Något år därefter godkänner Svenska Seglarförbundet 2-kronans klassregler, vilket är startskottet för SM i 2-krona. År 2021 var 2-kronan största SM-klass för flermansjollar.

2-kronan har tillverkats kontinuerligt sedan 1991. Nästan fyra decennier har passerat sedan Erik konstruerade den första 2-kronan och än idag är det en segeljolle i toppklass som är perfekt för scoutlägret, sommarstugan, och kappseglingsklubben.

– Som barn lärde jag mig segla 2-krona på Ägnö Seglarläger. Många av oss på Alleman har lärt sig segla och sedan utbildat otaliga andra ungdomar på 2-kronan och även kappseglat båten själva. Vi är mycket lyckliga över möjligheten att få fortsätta förvalta det Erik byggt upp, säger Jesper Andersson, vd för Krona Varv AB.

Nytillverkning av båtar och komponenter är igång runt om i Sverige.

Bildtext: 2-kronan seglar vidare. Både reservdelar och nya båtar finns till försäljning.