1 maj, 2022

Svenskt seglingsguld i världscupen i 470 Mixed

I sin allra första internationella regatta tillsammans i nya OS-klassen, 470 Mixed, vann Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson på lördagen French Olympic Week i Hyères – med hela världseliten på plats.

Det var OS-silvermedaljören Anton Dahlbergs första tävling sedan OS-finalen i Tokyo där han vann ett silver tillsammans med Fredrik Bergström. Sedan dess har 470 försvunnit från OS-programmet som en herrklass. Numera är det en mixedklass. Och nu seglar Anton tillsammans med Lovisa Karlsson (på sextonde plats i damklassen i 470 i Tokyo-OS).

– Vinst i första regattan tillsammans. Det har varit en helt fantastisk vecka här nere i Hyères. Det har varit hårda vindar, lätta vindar och mellanvindar. Och det har varit spännande och tajt. Det känns fantastiskt att vi får börja så här, i vår första regatta tillsammans, säger Anton och får medhåll från Lovisa:

– Framför allt det här sista medaljracet var riktigt tajt segling hela vägen runt. Det såg lite tufft ut ett tag, men vi kom sakta men säkert tillbaka. Ett motto som vi har är; ”Ge aldrig upp”, säger Lovisa.

Förbundskapten Magnus Grävare har följt regattan på plats i Hyères och är givetvis oerhört nöjd med att det nya teamet i 470 mixed visar sin klass direkt.

– Det är fantastiskt roligt att Anton och Lovisa fungerar så bra tillsammans som ett team. Det visste jag egentligen inte innan, även om jag trodde det. Men det är först när teamet testas i ett skarpt läge som man får svar på sina frågor, säger Magnus och fortsätter:

– Alla inser att inför en ny säsong och efter ett OS så är många i början av sin resa. Den här veckan har gett väldigt många feedback på vad som behöver göras och förbättras. Det är klart att det är oerhört motiverande för Anton och Lovisa att vinna sin första tävling tillsammans. Och de svar de har fått är så bra som vi alla någonsin kunde önska oss.

I 49erFX låg Vilma Bobeck/Rebecca Netzler tvåa inför medaljfinalen. Men en mindre lyckad dag, där de slutade nia av de tio som seglade det avslutande racet, gjorde att de hamnade precis utanför pallen – fyra poäng från bronset.

– Vi har seglat väldigt bra hela veckan. Men lite mindre bra i det sista racet, eller snarare den andra halvan av det sista racet, vilket gör att vi hamnar utanför pallen. Men vi är ändå nöjda med vår segling som helhet – och vi är hungriga för mer, säger Vilma.

Svenska seglare som tävlade i French Olympic Week i Hyères, Frankrike:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed, Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil), Johanna Hjertberg (IQFoil).

Foto: Sailing Energy.