6 maj, 2022

Nordiska kusträddardagen på lördag – över 50 000 svenskar plockar skräp

På lördag arrangeras för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och i år är intresset stort – över 50 000 svenskar ger sig ut för att plocka skräp längs hav och vattendrag.

– På lördag kommer tiotusentals människor i vara ute och plocka skräp i Sverige. Det är helt fantastiskt. Myndigheterna måste bli bättre på att stötta alla eldsjälar som engagerar sig. Inte bara Naturvårdsverket, utan även Havs- och vattenmyndigheten behöver bli mycket mer aktiva i att stödja strandstädning än vad de är i dag, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Fem-i-topp kommuner med störst andel anmälda till Nordiska Kusträddardagen:

Jokkmokk

Öckerö

Tjörn

Gotland

Sotenäs

Statistik och lokala kusträddare

Mer statistik om var i landet flest har anmält sig hittar du i bifogade Excel-dokument under “Dokument”. Har du frågor, eller vill komma i kontakt med en kusträddare i ditt län, kontakta gärna Pontus Tengby på +46 707 23 44 93 eller pontus.tengby@hsr.se

Bli en kusträddare!

Anmälan är öppen ända fram till 7 maj.

På hsr.se/kusträddarna hittar du mer information om kampanjen och kan följa antalet anmälda i realtid.

Om Nordiska kusträddardagen 2022

Nordiska kusträddardagen 2022 arrangerar Håll Sverige Rent tillsammans med sju systerorganisationer i Norden: Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, CSR Greenland, Arctic Marine Conservation Crew (Island), Pidä Saaristo Siistinä ry (Finland), Ringras (Färöarna) och Städa Åland

Kampanjsida

hsr.se/kusträddarna