9 maj, 2022

Sjöpolisen tipsar – så skyddar du din båt mot stöldligor

Risken att utsättas för stöld av sin båtmotor är stor för Sveriges alla båtägare och generellt sett är våren och hösten de mest kritiska tidsperioderna för båtägarna. Rino Carlsson, sjöpolisens nationella samordnare, förklarar varför och ger sina bästa tips på hur du skyddar båten från de kriminella ligorna.

De senaste tre åren har det i genomsnitt stulits över 1 700 båtmotorer per år i Sverige. Under pandemin har stölderna enligt polisen gått ner till följd av de stängda gränserna. Eftersom gränserna öppnats upp igen räknar polisen med att de internationella stöldligorna kommer drabba svenska båtägare extra hårt i år.

– Stölder av båtmotorer är en mångmiljonindustri. Årligen stjäls båtmotorer från svenska båtägare till ett värde av 300 Mkr. Eftersom ligorna har varit svältfödda under pandemin kommer stölderna troligtvis att öka i år. Slår vi samman den prognosen med att det just nu finns ovanligt många nya och ovana båtägare, är risken stor att många svenskar troligtvis kommer få sina båtmotorer stulna, säger Rino Carlsson, nationella samordnare hos polisen för sjörelaterade tillgrepp.

Alla kan råka ut för stöldligorna men värst drabbade är personer som bor i storstäderna. Även orter som Jönköping, Växjö och Örebro är hårt drabbade. Blir båtmotorn stulen kan det ta lång tid innan man får tag på en ny.

– Blir båtmotorn stulen precis innan sommaren är det många semestrar som kan bli förstörda. Effekter av pandemin har resulterat i långa leveranstider och det råder brist på motorer samt reservdelar över hela världen. Att arbeta förebyggande är därför extra betydelsefullt som att ha ordentliga lås och att ID-märka sin båtmotor, säger Daniel Dellgar, Product Manager på Yamaha Motor Scandinavia.

Så skyddar du båtmotorn

  • Under våren sjösätter många sina båtar. För att hjälpa både nyblivna som erfarna båtägare ger sjöpolisen Rino sina bästa säkerhetstips.
  • Båtsamverkan bland båtägare är a och o. Ju fler som håller koll, desto svårare blir det för tjuvarna.
  • Synliga och osynliga stöldskyddsmärkning och spårsändare förenklar processen för polisen och tullen att hitta den stulna motorn om oturen slår till.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt. Ha därför båten på väl upplysta platser.
  • Se till att fylla i ett båtkort med information om både båt och motor. Var även noggrann med att skaffa en försäkring för din båt och båtmotor så du är ordentligt försäkrad om tjuvarna skulle lyckas slå till.
  • Numera finns det mycket bra modern teknik, som exempelvis kameror, som är värt att investera sina pengar i.
  • Till sist är det viktigt att ta bort onödig sly och liknande eftersom det är viktigt med fri sikt över hamnområdet.

Fler tips: https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/