12 maj, 2022

Säsongspremiär för Allsvenskan Segling

Helgen 13–15 maj drar Allsvenskan i segling i gång för säsongen. Nu välkomnas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Skanör där Skanörs Båtklubb arrangerar årets första (av totalt fyra) deltävling.  

Efter att under två år fått ställa in premiären i Skanör, på grund av pandemin, blir tävlingen nu äntligen av. Prognosen lovar mycket vind (6–12 m/s) så vi kan förvänta oss tuffa seglingar i fina förhållanden med vågor, sandbankar och ström.

Allsvenskan 2021 vanns av KSSS. I en rafflande sista deltävling i Västerås lyckades stockholmarna komma fyra och höll därmed undan i toppen. Men de var bara decimeter från att bli snuvade på guldet. Halmstad vann finaltävlingen i Västerås. Det räckte till en fjärde plats i tabellen 2021. Tvåa, på samma poäng som Halmstad, blev Hunnebo som därmed slutade trea. Silvret i Allsvenskan gick till Hjuvik som var tre poäng efter vinnarna från KSSS.

I botten av tabellen hamnade Runmarö, Stockholm 606-klubb och Ljungskile som därmed tvingades kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Kvalet vanns av SS Kaparen som därmed är nya i Allsvenskan 2022. Stockholm 606-klubb och Ljungskile lyckades hålla sig kvar medan Runmarö inte klarade kvalet till Allsvenskan i år.

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

När säsongen är över är de främsta lagen kvalificerade för Sailing Champions League 2023. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval i Marstrand 14–15 oktober – för att vara med i Allsvenskan även 2023.

Deltävling 2 blir precis som 2021 i Långedrag 17–19 juni. Här förväntar vi oss ännu en gång utmärkta arrangemang från GKSS erfarna funktionärskår och roliga seglingsvatten med flitig båttrafik runt om. Deltävling 3 kommer att genomföras 19–21 augusti i Åmål – en helt ny och spännande arena för Allsvenskan. SS Åmålviken utlovar perfekta förutsättningar och möjligheter både på land och på vattnet. Deltävling 4, den stora säsongsfinalen, tar KSSS sig an i Saltsjöbaden 16–18 september. Kappseglingarna kommer att ligga publikvänligt nära land och här är det garanterat utmanande vindar för besättningarna.

Slutställning Allsvenskan 2021

 1. Kungliga Svenska Segelsällskapet
 2. Hjuviks Båtklubb
 3. Sotefjordens Segelsällskap
 4. Halmstads Segelsällskap
 5. Göteborgs Kungliga Segelsällskap
 6. Stenungsunds Segelsällskap
 7. Upsala Segelsällskap
 8. Örnsköldsviks Segelsällskap
 9. Ekolns Segelklubb
 10. Gamla Stans Yachtsällskap
 11. Segelsällskapet Åmålsviken
 12. Ekerö Båtklubb
 13. Strängnäs Segelsällskap
 14. Malmö Segelsällskap
 15. Skanörs Båtklubb
 16. Runmarö Yacht Club
 17. Stockholm 606-klubb
 18. Ljungskile Segelsällskap

Seglingarna sänds live och kan följas på Facebook: https://fb.me/e/4s0u7xQ9a Eller på YouTube: Fredag – https://youtu.be/VYXvzL6zzgU Lördag – https://youtu.be/28rOZnDXZBA 

Söndag – https://youtu.be/GGB6Aa0L4zw 

Bilder från sista omgången i Allsvenskan 2021 i Västerås. Foto: Daniel Stenholm.