30 maj, 2022

Taxibåt på bärplan med nollutsläpp av emissioner

Candela P-8 Voyager är taxibåten som kan revolutionera trafiken med båttaxi på platser som till exempel Venedig. Enligt Candela har P-8 Voyager inga utsläpp, ingen vågbildning och alstrar inga ljud när den körs.

Svenska Candelas teknik med bärplan (foils) har gett dem en ledande position i en speciell nisch. Tekniken kan användas i fritidsbåtar, men det är främst i transportbåtar i kommersiell drift som de stora fördelarna för miljön märks.

P-8 Voyager blir den första båten som tar sina passagerare över kanaler och rev utan att skapa några vågor. Båten lämnar väldigt lite ”spår” efter sig i sjön, endast en liten 5 cm hög våg märks när den passerar genom vattnet. Ändå har båten kapacitet för en toppfart på 30 knop med sin Candela C-POD motor på fullt varvtal. Räckvidden vid marschfarten 20 knop är 50 sjömil. Båten ska, enligt tillverkaren, klara vågor på upp till 1,20 m, men en kabin placerad akteröver i båten skyddar passagerarna.

P-8 Voyager byggs i Sverige och använder Candelas datorassisterade teknik med bärplan. Dessa reducerar energiförbrukningen med cirka 80 procent jämfört med traditionella motorbåtar. Den drar endast 25 kW med sin elmotor när den glider ovanför vattnet i 20 knop.

Bärplanen är grunden till att båten får lång räckvidd och låg energiförbrukning.

Bärplanssystemet C-FOIL på Candela P-8 Voyager har utvecklats av Candelas drygt 50 ingenjörer med erfarenhet från drönare, flyg och mjukvaruindustrin. Vid 16 knop ändrar systemet Flight controller automatiskt bärplanens vinkel för att ge tillräcklig lyftkraft för ”take-off”. När bärplanen bär båten över vattenytan justerar Flight controller genom en mängd sensorer vinklarna för att färden ska bli så bekväm som möjligt. Systemet reagerar extremt snabbt i realtid – 100 gånger i sekunden.

Candelas egenutvecklade motor, C-POD, kan köras i 3 000 timmar utan service, vilket gör båten extra bra för den som kör kommersiellt.

Fakta Candela P-8 Voyager

Längd:                       8,50 m

Bredd:                        2,50 m

Material:                    kolfiber

Motor:                        Candela C-POD, 50 kW

Kapacitet:                  6 passagerare plus besättning

Djup:                          0,5–1,5 m

Marschfart:                20 knop

Toppfart:                    30 knop

Info:                           www.candela.com