8 juni, 2022

Wally sätter stilen med futuristisk Wallypower58

Wallypower58 sätter en helt ny stil med sin breda häck, extremt öppna planlösning, hajgrill på sidorna och sin skarpa stäv. Båten hade premiär på båtmässan i Venedig, som hölls 29 maj – 5 juni.

Wally med sin grundare och chefsdesigner Luca Bassani stod fram till för ett par år sedan för segelbåtsvärldens mest iögonenfallande båtar. Med kantiga linjer, extrem design och en känsla för det mest extrema lyckades Bassani även göra båtar som seglar riktigt snabbt.

När Ferretti Group för snart två år sedan tog över Wally inleddes också starten på en ny linje med motorbåtar, i samma stil som segelbåtarna. Bassani har inte gjort någon besviken utan lyckats presentera väldigt speciella motorbåtar.

Wallypower58 har ett skrov byggt i kolfiber och kan vid en första anblick likna en av alla andra Wallybåtar. Men den är mer ”renodlad” i sin design och påminner närmast om den speciella ”stealthbåten” wallypower118, som lanserades redan 2003.

– Hos Wally säger vi ofta att vi är 20 år före vår tid. I det här fallet stämmer det verkligen eftersom den nya wallypower58 följer i samma spår som wallypower118 men två decennier efter den modellen lanserades, säger Stefano de Vivo, vd för Wally.

Ett exempel är de ”magiska ventiler” som installerats ombord. Båten har inga sidoventiler eller sidofönster alls utan kameror med 4K upplösning och stabilisatorer. I stället visas kamerornas bilder upp på stora skärmar i salongen. Wally säger att fördelarna är att man kan vara helt privat ombord och att inga glasfönster riskerar att skadas, men det innebär också att man missar den naturliga utsikten i en vacker skärgård eller hamn.

Wallypower58 har många kännetecken från Wallys välkända design. Det innebär bland annat stora, välvda glasytor utan skarvar, skuggade ytor för gästerna ombord och breda skarndäck så att man säkert och tryggt kan förflytta sig ombord.

Salongen kan stängas helt och ge skydd för fartvinden, men det här kan också vara en mycket öppen båt med stora ytor för solälskare.

I aktern kan båten utrustas med Walls innovativa hydrauliska badplattform. First kan plattformen sänkas ned för att sjösätta en vattenskoter upp till 3,25 m längd, den kan också användas i ett läge strax under vattenytan.

I övre salongen eller sittbrunnen finns got om plats för 12–16 gäster. Pentryt är delat i två enheter med kyl, ismaskiner med mera.

Under däck har båten som standard en dubbelkabin för gäster och ägare. Här finns naturligt ljus genom takventiler, som låter dagsljuset flöda ner. På babords sida finns en gästkabin.

Motoriseringen är Volvo Penta IPS upp till 2×600 hk och en maximal toppfart på 38 knop. Den 17,3 m långa och 24,5 ton tunga båten (tom) har en marschfart på 30–32 knop.

Fakta Wallypower58

Längd:                                17,3 m
Bredd:                                5,0 m
Djup:                                  1,7 m
Vikt:                                   24,5 ton
Personer:                           12
Bränsle:                             3 000 liter
Vatten:                               450 liter
Motorer:                            Volvo Penta IPS 700 (550 hk) – IPS 800 (600 hk)
Toppfart:                           36 respektive 38 knop
Marschfart:                        30 respektive 32 knop

Info:                                   www.wally.com