22 juli, 2022

Holländskt varv först med eldriven oceangående trawler

Steeler Yachts i Nederländerna har presenterat sin första eldrivna motorbåt av trålarmodell. Det är en rejäl båt på drygt 61 fot med goda sjöegenskaper och 6 knops marschfart.

Eldrift passar särskilt bra i långsamtgående båtar, som deplacementsbåtar och segelbåtar. Därför bör eldrift fungera bra i till exempel trålare för nöjesbruk, så kallade trawlers.

Steeler Yachts har en lång tradition med att bygga kvalitetsbåtar i stål. Det nederländska varvets nya modell heter Steeler 61S Electric och sägs vara världens första oceangående eldrivna trawler i stål. Den har en elektrisk drivlina, ett litiumjonbatteri på 180 kW och en dieselgenerator på 75 kW.

Den ytterst rymliga yachten har mycket god komfort och alla bekvämligheter ombord. Ändå är den konstruerad för att ge minsta möjliga utsläpp.

Maskinrummet i 61S Electric är fullpackat med modern teknik. Där finns bland annat 18 behållare med vardera 16 battericeller, vilket räcker för 4 timmars drift. Ute på öppna vatten används en dieselgeneratorför att ladda batterierna, men båten är helt eldriven. Enligt varvet behövs det två timmars laddning på en dag för att kunna köra i 10 timmar.

Steeler 61S Electric har även flera solpaneler och två vindgeneratorer för att hjälpa till med laddningen. För att klara en tripp över Atlanten har båten dieseltankar på 3 000 liter.

Fakta Steeler 61S Electric

Längd:                     18,3 m

Bredd:                      5,1 m

Djup:                        6,3 m

Diesel:                     3 000 liter

Vatten:                     2 500 liter

Hålltank:                  200 liter

Kabiner:                   3

Marschfart:               6 knop

Maxfart:                   7,6 knop

Räckvidd:                 2 050 M

Elmotor:                   Hydrista 120 hk

Generator:               Volvo Penta D3-110, 75 kW

Inverter:                   KW20

Info:                         www.steeleryachts.com