23 augusti, 2022

Polestar och Candela i samarbete om batterier

Det elektriska prestandabilsmärket Polestar har signerat en flerårig överenskommelse om att leverera batterier och laddningssystem till det svenska företaget Candela som tillverkar eldrivna bärplansbåtar. Överenskommelsen är ett av de första direkta samarbetena om batteriteknik mellan bilbranschen och den marina industrin.

Pressmeddelande:

Som ledande elektriska varumärken inom sina respektive områden delar både Polestar och Candela gemensamma värderingar om innovativ design och har ett starkt engagemang för hållbarhet. Candelas eldrivna båtar använder datorstyrda bärplan som lyfter skrovet över vattnet, vilket innebär att båtarna ”flyger” ovanför ytan och använder upp till 80 procent mindre energi i hög fart jämfört med traditionella motorbåtar.

Candelas båtar ger inte ifrån sig några utsläpp vid körning och de är väldigt tysta. Kombinationen innebär ett litet miljömässigt avtryck och bättre komfort för passagerare med en mer behaglig färd jämfört med traditionella båtar. Genom att kombinera Polestars batterier med Candelas banbrytande elektriska bärplansteknik, strävar båda företagen mot att driva tillväxten av hållbar elektrisk mobilitet i samhället.

Thomas Ingenlath, Polestars vd, säger:

– Jag är fascinerad av hur Candelas båtar glider elegant och effektivt genom, eller snarare över, vattnet. Det är ett bevis på den enastående estetik och upplevelse som modern, hållbar teknik kan skapa. Det är fantastiskt att Polestar kommer att vara en del av framtida projekt tillsammans med Candela genom att leverera en grundläggande del av den innovativa framdrivningen av deras båtar. Som batterileverantör till Candela kan vi hjälpa till att driva övergången till renare hav och sjöar, samt att elektrifiera vattenburen transport.

Gustav Hasselskog, vd för Candela, kommenterar:

– Polestar är en drömpartner för oss. Medan elektrifieringen av bilar har kommit långt under de senaste åren har den marina sektorn hamnat på efterkälken. Att kombinera vår effektiva bärplansteknik tillsammans med batterier med hög kapacitet från Polestar innebär att vi gemensamt kan snabba på övergången till elektriska båtar för många fler kunder.

Att Polestar för första gången levererar batterier och laddningssystem till ett annat företag signalerar början på ett bredare samarbete mellan Polestar och Candela, då båda företagen har åtagit sig att utforska fler möjligheter till framtida samarbete.