13 september, 2022

Flest båtmotorer stjäls på hösten – minska risken genom att märka båten

Antalet båtmotorstölder minskar, men fortfarande stjäls det båtmotorer för över 300 Mkr varje år. Förra året anmäldes 1 252 båtmotorstölder i landet.

Risken att drabbas av en stöld är störst i samband med båtupptagning och flest drabbas i oktober. Flest stölder – 206 stycken – anmäldes till polisen i oktober förra året.

Tack vare brottsförebyggande insatser från polisen i samarbete med båtklubbar, försäkringsbolag och marinor har antalet stölder av båtmotorer stadigt minskat de senaste åren. Ökad bevakning och kännedom om hur de kriminella agerar har minskat antalet stölder, men båtmotorstölder är fortfarande ett stort problem för båtägare.

– Sjösättning och upptagning är högsäsong för tjuvar. Vi vet att det sker stölder både i hamnar och vid egen brygga vid fritidshuset, säger Arvid Böhm, båtförsäkringsexpert hos If.

Utombordsmotorer blir allt dyrare och den genomsnittliga kostnaden är runt 100 000 kr. Större modeller kan kosta upp mot 400 000 kr. De höga beloppen beror på att motorerna utvecklas och blir mer avancerade.

– Tjuvarna är framför allt intresserade av moderna fyrtaktare. Många båtar har även annan dyr elektronisk utrustning ombord. Ett tips är att inte förvara löstagbar elektronik som GPS eller andra värdesaker i båten, säger Arvid Böhm.

Chansen att få tillbaka en stulen båt ökar betydligt om du kan beskriva i detalj hur den ser ut. Ge gärna båten ett tydligt signalement så att du enkelt kan berätta hur den skiljer sig från andra liknande båtar.

Gravera ID-märkning på flera ställen i skrov och motor till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor, gärna med Securmark. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb.
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
  • Fyll i lilla båtkortet! Finns på polisen.se och larmtjänst.se.

Källa: If Skadeförsäkring

Risken att drabbas av en båtmotorstöld är störst i oktober. Foto: Thomas Andersson.