13 september, 2022

Världens snabbaste elbåt – 109 mph på Lake Of The Ozarks

Vision Marine har satt ett nytt världsrekord för eldrivna båtar. Den kanadensiska tillverkaren av elutombordare gjorde detta i samarbete med Hellkat Powerboats.

Kanadensiska Vision Marine har snabbt vuxit fram som ett av de företag som kan få igång en riktigt stor serieproduktion av elutombordare. Den första motorn som presenterades var på 180 hk, men den justerades senare till 200 hk. Produktionen har startat med en underleverantör till McLaren Engineering som producent.

Vid den historiska körningen passerades drömgränsen på 100 mph (94,7 knop) ganska enkelt. Bilderna från filmen nedan är tämligen odramatiska:

Även ett nordiskt företag var inblandat genom Q Experience från Nextfour i Finland, som även tillverkar Q-systemet till bland annat Buster, Yamarin och Q Yachts. Nextfour Solutions har utvecklat och tillverkat de skärmar och instrument som användes vid rekordet.

Båten var en Hellkat Powerboats byggd på ett 32 fots katamaranskrov speciellt designat för att rymma de stora 700 V-batterier som används för att förse de två elutombordarna med ström. V32 designades helt från grunden av Vision Marines interna ingenjörsteam och Shaun Torrente Racing (”STR”), som ansvarade för riggning, installation och testning av V32:an i Florida under flera månader.

Vision Marine Technologies har nyligen ingått ett partnerskap med Groupe Beneteau om att förse deras utombordare med elmotorer. Det gäller även den nya och eldrivna 22 fots Four Winns H2 OB-runabout.

Bildtexter:

Vision Marine satte hastighetsrekord för eldrivna båtar med denna 32 fots katamaran som körde nästan 95 knop.
Båten drivs av två 300 hk elutombordare.