25 oktober, 2022

Nytt flaggskepp från Västkusten – CR 490DS

CR 490DS är ett nytt flaggskepp från CR Yachts på den svenska Västkusten.  Båten har en banbrytande design som har tagits fram i samarbete med Ben Rogerson Yacht Design.

Den nya designen har, enligt CR Yachts, utvecklats med hjälp av simulerings- och designverktyg för att uppnå ett förfinat skrov-, köl- och roderpaket. Allt är optimerat för att uppnå högsta prestanda och de utmärkta sjöegenskaper som krävs av en seriös bluewater-kryssare.

Detta rigorösa tillvägagångssätt återspeglas genom hela designen och konstruktionen. CR490DS är konstruerad för att få mycket robusta strukturer.

Ben Rogerson Yacht Design består av ett team av dynamiska, progressiva och högt kvalificerade marinarkitekter, ingenjörer och designers med omfattande seglingsbakgrund som leds av företagets direktör Ben Rogerson.

– Vi är mycket stolta över att arbeta med Mattias och Sweden Yachts Group i utvecklingen av nya CR 490DS. CR Yachts har en lång historia av att producera exceptionellt tillverkade blåvattenyachter med kompromisslös seglingsprestanda. Denna överensstämmer helt med vår egen som ett high-end yachtdesignföretag och det är tydligt att vårt samarbete av erfarenhet och kompetens har resulterat i en mycket spännande ny design, säger Ben Rogerson.

Mattias Rutgersson, vd för CR Yachts, kommer från en lång rad båtbyggare med 25 år i branschen. Han säger så här:

– Detta samarbete är positivt för koncernens utveckling och framtid, håller oss framåt och säkerställer fortsatt produktion av segelyachter i världsklass.

Alla CR Yachts skrov och interiörer kommer även fortsättningsvis att tillverkas för hand i Sverige på varvet på Orust. Segel, beslag i rostfritt stål, överdrag och andra produkter kommer från utvalda lokala företag. Detta säkerställer högsta kvalitet och anpassningsförmåga till en kunds skräddarsydda önskemål när det gäller layout, material och annan utrustning.

Fakta CR 490DS

Längd:                              5,50 m

Längd v. l.:                       13,82 m

Bredd:                               4,71 m

Djup:                                 2,25 m

Vikt:                                   117 600 kg

Motor:                               Yanmar 80 hk

Bränsle:                            400 liter

Vatten:                              600 liter

Hålltank:                           60 + 60 liter

Segelyta:                          125 m2

Info:                                   www.swedenyachtsgroup.se