21 november, 2022

Båtfest för motorbåtsälskare på Fort Lauderdale Boat Show

Störst, bäst och vackrast? Kanske är det så, men Fort Lauderdale Boat Show (FLIBS) är framför allt en båtfest på många olika sätt.

FLIBS är en båtmässa med enbart motorbåtar. Det innebär dock inte att det är en liten tillställning utan här är allt gigantiskt. Mässan omfattar över 1 300 båtar från över 1 000 utställare från 52 länder. Marknaden var lika het som den har varit de senaste åren, trots att även USA har hög inflation och till och med högre räntor än Europa.

Den 63:e årliga Fort Lauderdale Boat Show hölls i perfekt väder med blå himmel, svaga vindar och 30+ graders värme.

Trenden med allt större båtar med allt fler utombordsmotorer är fortfarande tydlig. Gränserna har flyttats uppåt i båtstorlek när båtmotorerna har blivit större.

Bland de största utombordarbåtarna är det idag vanligt med 4–5 motorer på 400–450 hk styck. De största båtarna med utombordare i år var på 60 fot och hade 6×600 hk V12:or på akterspegeln. Med ett pris på cirka 1 Mkr för varje motor är det här ett nöje för dem med väldigt stora plånböcker.

Bland de svenska utställarna fanns Nimbus Group på plats. De visade traditionella kupébåtar och solskensbåtar som Nimbus T11. Företagets policy har i många år varit att inte övermotorisera utan köra med smart designade skrov och försöka få kunderna att välja mindre motorer. Att detta fungerar är T11 ett bra bevis för. Båten har redan tillverkats i över 200 exemplar med USA som största enskilda marknad.

I Nordamerika finns ett antal startups för eldrivna båtar. Det gäller stora utombordare, helt nykonstruerade båtar och kompletta drivsystem för eldrift. Gemensamt för dem alla är att de fortfarande är i sin linda, möjligen frånsett kanadensiska Vision Marine som producerar eldrivna utombordare på upp till 200 hk. Vision Marine visade både den motorkatamaran som slagit världsrekord för eldrift med 109 mph och mer långsamtgående dagtursbåtar med olika motorbestyckning.

De svenska elbåtsföretagen ligger långt fram i utvecklingen, även internationellt sett. Både Candela och X Shore, som är aktiva på världsmarknaden, har färdiga produkter som säljs till kunder i olika länder.

På plats på FLIBS fanns X Shore, som visade flera båtar. Bland annat en Eelex 8000 med fiskeutrustning med betestank, slaktbänk och tvättställ.

Sex Mercury V12 à 600 hk på akterspegeln är inte en särskilt vanlig syn ens i Florida. Denna HCB 65 Estrella är topputrustad och har förutom de rejäla motorerna bland annat Seakeeper 9, undervattenskameror, 25 kW radar, vattenmaskin med mera. Pris 48 Mkr.
De olika avdelningarna på Fort Lauderdalemässan är tydligt uppdelade. Här syns början till bryggorna för begagnade yachter.
Det visas inte bara extremt stora och snabba båtar. denna superrobusta snipa från holländska Lekker väckte en del intresse. Den är på 7,50×2,7 m och väger 2 ton. Tillverkas helt i aluminium.
Galeon från Polen har lyckats mycket väl i USA tack vare ett samarbete med återförsäljaren och distributören MarineMax. På bilden nya Galeon 375 GTO.
Highfield är stora på RIB-båtar även i USA. På bilden en Sport 760.
De här små gummibåtarna har varumärket Bläckfisk. Distributören visste bara att det är ett svenskt ord, ingen annan koppling till Sverige.
Mercurys nya elmotorer.
Axopar hade en mycket stor monter tillsammans med Brabus Marine i Broward County Convention Center.
Inomhusutställningen i Broward County Convention Center lockar båtintresserade i alla åldrar.
Eleganta dynor och stoppningar blir allt viktigare i stora dagtursbåtar. Detta i en Deep Impact 390 Sport.
Cruisers Yacht 38 GLS är en av många typiska dagtursbåtar med stora sociala ytor och kraftiga utombordare. Båten är 11,58 m lång och väger nästan 11 ton.
En stor sportfiskebåt med låg akterspegel i mahogny. Denna båt var en av många begagnade som visades för försäljning i Fort Lauderdale.
Båttillverkaren Solaris bygger även motorbåtar sedan några år. Solaris Power 44 Open finns numera även med utfällbar sittbrunn. En tydlig trend på den internationella båtmarknaden, där båtarna allt oftare används som sociala plattformar.
Nordhavn 60 på drygt 19 m är motsatsen till många andra amerikanska båtar. Extremt gedigen med kapacitet att köra över stora vatten.
Midnight Express 43 Open från 2020 vid bryggan för begagnade båtar. Motorer och båt är enhetligt lackerade.