21 november, 2022

Klassisk träbåt i prisbelönt långfilm

Trots att Sverige till hälften är omgivet av hav så är det ovanligt med svenska långfilmer som utnyttjar havsmiljön. När manusförfattaren, producenten och regissören Henrik Pilerud utformade sin debutfilm, långfilmen Call of the Unseen, så var det miljön med hav, öar och båtar som han valde att använda för en stor del av filmens handling.

Ön Öja utanför Nynäshamn, där fyren Landsort står, är en av filmens mest framträdande miljöer. Men om det finns öar så finns det båtar. Båten som valdes var den gamla fiskebåten Jenny. Det är en träbåt från 1978, troligen byggd av Alrik Arnefjord i Gudinge. 9,8 m lång, 3,5 m bred med ett djup på 1,15 m. Med en Fordmotor av modell 2712(NG4) på 80 hk som vid inspelningstillfället ägdes av Ole Täckholm. Därefter såldes den.

– Båten passade perfekt i den värld som filmen utspelar sig i, som hämtar mycket inspiration från 1970- och 1980-tal. Den har en charm som moderna båtar ofta saknar, säger Henrik.

Filmens tema är att våga lämna sin trygghet och upptrampade stigar, ta risker och ge sig ut i det okända för att upptäcka sig själv och växa som människa. Vi följer konststudenten Mya som blir tvungen att ge sig ut för att söka efter sin konstlärare som försvunnit under mystiska omständigheter. Kanske är det de kusliga varelser som han sett i sina mardrömmar och som han som besatt målat i sina konstverk som ligger bakom försvinnande?

Call of the Unseen är ett fantasydrama, inspelat i Sverige, men på engelska. Filmen har släppts på en lång rad av hyr- och köpfilmsplattformar i Norden; SF Anytime, Viaplay, iTunes och Google Play. Filmen har medverkat på internationella filmfestivaler och redan vunnit nio priser.

Bildtexter: Träbåten Jenny, troligen byggd av Alrik Arnefjord i Gudinge 1978, medverkar i den svenska långfilmen Call of the Unseen som nyligen har släppts. Filmen har fantasyinslag med allsköns varelser och väsen och utspelar sig i en värld som hämtar mycket inspiration från 1970–80-tal. Den dåvarande ägaren Ole Täckholm medverkade under inspelningen med båten som ägde rum i vattnen kring Öja utanför Nynäshamn vid Landsorts fyr. Idag ägs båten av Daniel Gyhlenius.

 

Den svenska långfilmen Call of the Unseen har nyligen släppts för alla som vill hyra den.