21 februari, 2023

Världens första dieselutombordare med hybriddrift

Konceptmotorn OXE Hybrid 450 bygger på OXE Marines bränslesnåla dieselutombordare OXE300. Genom att utrusta den befintliga riggen med en 400-volts elmotor ansluten till ett litiumjonbatteri uppnås ytterligare möjligheter till bränslebesparingar tillsammans med de fördelar som ren eldrift erbjuder. I kombination med HVO100 biodiesel kan OXE Hybrid 450 bidra till kraftigt minskade koldioxidutsläpp jämfört med en traditionell bensindriven utombordare. Tack vare att elmotorn driver direkt på kraftöverföringen kan den under dieselgång även användas som generator för att ladda batteriet.

Pressmeddelande:

– OXE Hybrid 450 kombinerar det bästa av två världar, dieseldriftens generella energieffektivitet med elmotorns branta vridmomentkurva och möjlighet till helt utsläppsfria drift. Vår konceptmotor ger tack vare sin flexibilitet minskad bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp samtidigt som den också kan leverera ytterligare effekt när så behövs, så som till exempel vid acceleration till planing då fossilmotorns förbrukning är extra hög, säger Anders Berg, vd för OXE Marine AB.

Batterikapaciteten har dimensionerats för att göra det möjligt att köra tyst och helt utsläppsfritt vid hamnbesök, fiske, eller under färd i vatten där fossildrivna båtar inte är tillåtna. Samtidigt gör den väl tilltagna kapaciteten och möjligheten att ladda under gång att batteriet också kan användas för att driva mer energikrävande extrautrustning ombord. OXE Hybrid 450 har en total effekt på 450 hk och är världens första hybridiserade dieselutombordare i de högre effektklasserna.

OXE Hybrid 450 har tagits fram i nära samarbete med kunder samt båttillverkare och under våren kommer OXE Marine att tillsammans med båttillverkaren Nimbus Group genomföra fälttester av en OXE Hybrid 450 på en Nimbus T9. Planen är därefter att inleda serietillverkning under andra halvåret 2023. OXE Hybrid 450 kommer att premiärvisas på den internationella båtmässan i Miami som öppnar idag och som pågår fram till 19 februari.

– Vi har genom våra fälttester tidigare bevisat våra motorers stora värde när det gäller att minska bränsleförbrukningen och utsläppen av koldioxid och vi ser verkligen fram emot utfallen av de kommande testerna av OXE Hybrid 450 ihop med Nimbus Group, säger Anders Berg, vd för OXE Marine AB.

Info: www.oxemarine.com