27 februari, 2023

Najadklubben Ostkusten fyller 40 år

Idén till Najadklubben Ostkusten föddes i Oxelösunds hamn där en Najad 343 på väg söderut träffade en Najad 343 på väg norrut. Ägarna började prata om båtklubbar och tyckte att det borde finnas en klubb för Najadbåtar.

Detta var sommaren 1982 och på vintern 1983 bildades Najadklubben Ostkusten med stöd från Najadvarvet på Orust och man fick snabbt ett 50-tal medlemmar.

Klubben genomförde 1984 en eskadersegling till Ekenäs i Finland via Åland och 1985 blev det en eskadersegling till Christiansö via Borgholm och Utklippan. Deltagarantalet på dessa seglingar var 30–40 personer. Klubben hade också eskaderseglingar på Mälaren. Dessutom ordnade klubben studiebesök och sammankomster där man kappseglade och åt kräftor.

2006 var det dags igen för en eskadersegling till Estland och vidare till Finland med nio båtar och 25 deltagare. Året därpå blev det en eskadersegling till Höga kusten med tio båtar och 26 deltagare. Där väcktes mycket uppmärksamhet och lokalpressen fotograferade och skrev artiklar, man hade aldrig sett så många Najadbåtar samtidigt.

Några medlemmar har också gjort flera gemensamma seglingar, bland annat till Skottland.

Varje år har Najadklubben Ostkusten en eskadersegling på Mälaren, en sommarträff i Stockholms skärgård och kappsegling med kräftskiva i augusti på Lökholmen vid Sandhamn. Uppskattade aktiviteter.

Föreningen får nya medlemmar varje år men några lämnar oss också när man känner att man seglat klart och säljer sin båt. Najadklubben Ostkusten har nu 56 båtar som medlemmar.

I år fyller klubben 40 år och hoppas kunna fira detta med en ny eskader.