27 februari, 2023

Svenskt båtliv hos riksdagen

Svenska Båtunionen (SBU) tillsammans med Båtliv Sverige gästade riksdagen 22 februari och höll föredrag vid ett frukostseminarium om det viktiga arbetet med att organisera båtlivet i Sverige och presenterade SBU för de nya riksdagsledamöterna.

Representanter från bland annat Civil-, Justitie- och Socialförsäkringsutskottet fanns på plats och vi fick möjlighet att kommunicera viktiga frågor som bland annat sjökort och miljöfrågor rörande båtlivet.

Båtlivet berör många i vårt avlånga land, skapar massor av arbetstillfällen och bidrar till turistnäringen med cirka 1,5 miljard kronor varje år. Det är inte bara de som tar sig fram på vatten som gästar våra hamnar, då många också har ställplatser och campingplatser i anslutning till hamnen.

En sakfråga som man jobbar med tillsammans i Båtliv Sverige är momsen som skiljer sig mellan en hamnavgift för gästbåtar (25 % moms) och en ställplats- eller campingavgift (6–12 % moms).

Våra politiker hade intressanta frågeställningar och förstod att Båtliv Sverige är både stort, välorganiserat och gör ett viktigt arbete.

Under Båtliv Sverige samlas Svenska Båtunionen, Sweboat Båtbranschens Riksförbund, Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben.