7 mars, 2023

Allt för sjöns projektledare Hanse Thorslund om framtidens båttrender

Intresset för ett aktivt uteliv har vuxit starkt de senaste åren och båtlivet är inget undantag. Dessutom gör ny teknik och nya tjänster det enklare än någonsin att ta steget in i båtlivet och bli en del av gemenskapen. Effektiva skrov, smart design, eldrift, en större miljömedvetenhet och nya sätt att konsumera båtliv. Men också en längtan efter äventyr, lek och ökat fokus på familjen. Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, ger oss en inblick i vilka trender han ser växa allt starkare under 2023.

Pressmeddelande:

Eldrift och effektiva skov

Medvetandet om påverkan på miljön som båtlivet orsakar fortsätter att öka. Det gäller både bland enskilda båtägare och hos branschen i stort. De senaste åren har användningen av elektriska framdrivningssystem i båtar tagit fart ordentligt. Nya framsteg inom batteriteknik och elmotordesign i kombination med mer effektiva skrov och utvecklingen inom bärplansteknik snabbar på utvecklingen. Bland elbåtarna märks X Shore, Candela, Hwila, premiären Mantaray och motortillverkaren ePropulsion är starka inom eldrift och flygande framfart (foilteknik).

Nya sätt att äga båt

Utbudet av olika båtpooler har ökat starkt de senaste åren. Ett exempel på en sådan tjänst är båtdelningstjänsten Skipperi, som genom ett abonnemang ger tillgång till alla Skipperis båtar i Sverige och världen. Båtarna bokas enkelt via en app. Ett annat exempel är Bowter som 2021 vann det ärofyllda innovationspriset SKAPA och 2022 var med i TV-programmet Draknästet. Bowter tillverkar och säljer eldrivna båtar med tillhörande mjukvara för uthyrning samt för karttjänster som används under båtturerna. Båtarna självladdas via en solcellspanel, vilket gör båtarna självförsörjande.

Mera lek

Båtlivet är ett härligt sätt att umgås på och det behöver inte alltid innebära bilden av den klassiska båtsemestern eller en transport från a till b. Allt oftare används båten som en möjliggörare för upplevelser och äventyr där båtliv förenas med friluftsliv. Allt fler yngre barnfamiljer upptäcker båtlivet och andelen kvinnor som själva tar kommandot bakom ratt och spak ökar äntligen på riktigt. Det finns aktiviteter och prylar oavsett om det är för en dag ute på klipporna med vännerna, en morgonrunda med kajaken eller semester med familjen. En pryl vi kommer att få se mer av elektriska surfbrädor, så kallade jetsurf-brädor eller fliteboards. De motordrivna surfbrädorna finns även med miljöklassad direktinsprutad bensinmotor. Brädor försedda med hydrofoil gör det dessutom möjligt att surfa ovanför vattenytan med minimal friktion.

Återbruk

Återbruk är en trend som syns i flera branscher och båtbranschen är inte ett undantag. Allt fler väljer att köpa begagnade båtar, renovera, byta ut motorer och sätta sin egen prägel på båten. Dessutom ökar andelen förnyelsebart bränsle. Nu erbjuds allt fler varianter av biobränsle i stället för traditionellt fossilt framställd bensin och diesel. Genom att använda biobränsle kan både utsläpp och klimatpåverkan minskas, samtidigt som båtägaren fortfarande kan använda bensin- eller dieselmotor i stället för att byta ut den mot eldrift.

Allt för sjön går under två långhelger

Allt för sjön går för första gången under två långhelger, första helgen är 9–12 mars och går då parallellt med Antikmässan, andra långhelgen är 16–19 mars och arrangeras då parallellt med Sportfiskemässan.

Info: www.alltförsjon.se