5 april, 2023

Bra svensk start i världscuppremiären

Två svenska besättningar har fått en bra start i årets första världscupseglingar för OS-klasser. Efter första dagens två race på Mallorca är Vilma Bobeck/Ebba Berntsson i 49erFX och Emil Järudd/Hanna Jonsson i Nacra 17 på fjärde plats. Gemensamt för de båda är att de endast är två poäng efter de som leder respektive klass.

Klassiska Trofeo Princesa Sofia avgörs för 52:a gången. Inte mindre än 1 259 seglare från 66 nationer finns på plats för säsongens första världscupseglingar, av totalt fyra. Regattan är större än någonsin tidigare och för många seglare i världstoppen inleds nu jakten på en OS-plats i Paris som avgörs om 15 månader.

Vilma Bobeck vann både EM- och VM-silver under 2022. Men då med Rebecca Netzler som gast. Nu är Rebecca skadad och Ebba Berntsson har hoppat in i hennes ställe. Och hon har visat sig vara en mycket bra ersättare. De inledde världscupen i Palma med att vinna första racet och bli sjua i det andra.

– Första racet gick kanon. Vi försöker göra det enkelt för oss och hela tiden se möjligheterna framåt vilket gick helt enligt plan. Vi gick fort och för det mesta åt rätt håll. Det är jättekul att segla med Ebba och se utvecklingen hon visar för varje dag vi seglar tillsammans, berättar Vilma och fortsätter:

– Det var riktigt svåra vindar och omväxlande race idag. Vi fortsätter att kolla framåt och försöker nollställa så ofta det går. Om vi går fort och mot märket i tryck, gör vi nog rätt mycket bra.

Även Emil Järudd och Hanna Jonsson hade en bra första dag med en andraplats och en sjätteplats som resultat – trots svåra förhållanden.

– Vi hade galna förhållanden idag, med en vind som nästan gjorde ett helvarv i högervrid. Vi började med 16 knop och slutade med sex. Men vi gjorde bra starter och hittade för det mesta rätt på banan, säger Emil och fortsätter:

– Vi har jobbat mycket med vår kommunikation och beslutsprocess de senaste veckorna, så det var kul att det funkade bra första racedagen.

I 470 fick Europamästarna från 2022 – Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson – en helt ok start när de blev 13:e båt i första racet och sjua i det andra. I totalen parkerar de på 15:e plats.

Svenska besättningar som tävlar i Palma i veckan:

470 Mixed: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, Olivia Bergström/ Hugo Christensson, Hedvig Liljegren/Hugo Liljegren.

49erFX: Vilma Bobeck/Ebba Berntsson, Julia Henriksson/Klara Johansson.

Formula Kite, herrar: André Olsson

Formula Kite, damer: Karolina Larsson

ILCA 7: Emil Bengtson, Wilhelm Kark.

iQFOiL, herrar: Vidar Nyström

iQFOiL, damer: Johanna Hjertberg

Nacra 17 Mixed: Emil Järudd/Hanna Jonsson, Ida Svensson/Marcus Dackhammar.

Foto: Sailing Energy/Princesa Sofía Mallorca.