6 april, 2023

Vilma och Ebba jagar medalj på världscupen

Vilma Bobeck/Ebba Berntsson fortsätter att jaga en pallplats på världscupseglingarna i Palma. Efter fyra race på onsdagen, där de började mindre bra med en 19:e plats, slutade dagen med en seger i det sista racet och nu är de femma i totalen i 49erFX.

– Återigen varierande förhållanden i varje race. Dagen började med lätta vindar som sakta men säkert ökade under dagen och ganska mycket vågor. Dock inte helt klassiska Palma förhållanden utan mer lite lurigt med tryckskillnader över banan, berättar Vilma och fortsätter:

– Vi fick kämpa ganska mycket så insatsen var kanske inte på topp. Mycket strul i starten gjorde det tufft för oss att ha någon ärlig chans i alla race förutom i det sista. Det är enklare att se förbättringspotentialen, även om resten av fältet också verkar haft en tuff dag på jobbet.

I 470 fick Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson det mesta att stämma i två av onsdagen tre race – efter att ha haft en lite sämre förstadag på tisdagen. Efter att varit tia i dagens första race, vann de det andra och blev tvåa i det tredje. De klättrar därmed från 15:e till åttonde plats i totalen – endast åtta poäng från pallen.

I Nacra tappade Emil Järudd/Hanna Jonsson några placeringar när de blev femma-sexa-sexa i de tre racen som hanns med i klassen. De parkerar nu på nionde plats efter totalt fem race.

Förbundskapten Magnus Grävare följer tävlingarna på Palma med ett speciellt intresse. Inte minst eftersom det är ett viktigt kappseglingsår där det gäller att vinna OS-platser till Paris som bara är 15 månader bort.

– Världscupen här i Palma är en av två stora tävlingar som vi har att förbereda oss på innan säsongens viktigaste tävlingar; För-OS i Marseille i mitten av juli och VM i Haag i mitten av augusti. Faktum är att dessa två är de viktigaste tävlingarna innan OS 2024, säger Magnus och fortsätter:

– I år måste vi befästa en nivå nära toppen, så att vi kan gå in i tävlingarna med inställningen att vi ska slåss om pallplatserna. Målsättningen är att nå dit i fyra klasser.

Foto: Sailing Energy/Princesa Sofía Mallorca.

Läs mer här: 52 Trofeo S.A.R. Princesa Sofía Mallorca – 2023 (trofeoprincesasofia.org)