22 maj, 2023

Nya sjökort gör det säkrare för fritidsbåtar – kritik från Svenska Båtunionen

Nu släpps nya båtsportkort med uppdaterade uppgifter om bland annat nya djup, nytillkomna och förändrade utmärkningar, nya bryggor och mycket mer. Totalt har omkring 900 uppdateringar gjorts i de sex områdena Västkusten norra, Västkusten södra, Kalmarsund, Ostkusten, Bottenhavet och Bottenviken.

Sjöfartsverket har under de senaste åren arbetat hårt med att förbättra sjökorten och aldrig förr har så stor andel av svenska vatten varit sjömätta med moderna metoder. Man kan därför med säkerhet säga att sjökorten aldrig varit säkrare än tidigare. Efter toppåret 2020 fortsätter efterfrågan att vara hög.

– Försäljningen och behovet av båtsportkort ligger fortsatt på en hög nivå. Det är positivt att man använder både digitala system och papperssjökort. De tryckta korten höjer sjösäkerheten eftersom de fungerar även om man får problem med till exempel elen ombord, säger Fredrik Strömbäck, kund- och marknadskoordinator på Sjöfartsverket.

Sjöfartsverkets sjökortsdatabas uppdateras dagligen och det handlar om ungefär 2500 uppdateringar varje år.

– Vi uppdaterar båtsportkorten med några års intervaller och det är många förändringar som kommer med i de nya utgåvorna. Man bör alltid ha uppdaterade sjökort ombord, säger Fredrik Strömbäck.

Västkusten Norra 2023

Nya sjömätningar har resulterat i nya djup och ändrade djupkurvor. Förändrade fyrar. Nya prickar och bojar. Nya kajer och bryggor.

Västkusten Södra 2023

Nya sjömätningar har resulterat i nya djup och ändrade djupkurvor. Nya och förändrade prickar och bojar.

Kalmarsund 2023

Nya sjömätningar har resulterat i nya djup och ändrade djupkurvor. Justerad strandlinje på ett flertal ställen. Förändrade fyrar. Justerade prickar och bojar.

Ostkusten 2023

Nya sjömätningar har resulterat i nya djup och ändrade djupkurvor. Nya och förändrade bojar och prickar.

Bottenhavet Södra 2023

Ett stort antal sjömätningar har resulterat i nya djup och ändrade djupkurvor. Nya och justerade bojar och prickar. Nya kajer och bryggor.

Bottenviken 2023

Ett stort antal sjömätningar har resulterat i nya djup och ändrade djupkurvor. Förändrade fyrar. Nya prickar och bojar. Nya kajer och bryggor.

Information om Sjöfartsverkets båtsportkort:

Båtsportkorten är vanliga officiella sjökort fast anpassade till båtlivet då de är i mindre format (A3) och trycks på ett papper som är vattentåligt. Båtsportkorten innehåller samma information som de större sjökorten som handelsfartygen använder och lanseras med olika intervaller mellan 2–5 år. De är även paketerade i områden så att samtliga av Sveriges kustvatten och större insjöar täcks.

Kommentar från Svenska Båtunionen

”Vårens släpp av de nya båtsportkorten kom utan att vi i båtorganisationerna fått någon information om hur Sjöfartsverket arbetat efter förra årets diskussioner med båtorganisationerna och ifall de nya sjökorten följer det vi kom överens om då.

Förra sommaren kom Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben, Svenska Seglarförbundet och Sjöfartsverket överens om arbetssätt, dialog och regelbundna möten. Jag upplever inte att Sjöfartsverket lever upp till överenskommelsen.

Svenska Båtunionen har bjudit in Sjöfartsverket till ett uppföljningsmöte efter båtmässorna inför båtsäsongen, men ansvariga på Sjöfartsverket har inte återkopplat.

Vi är förvånade över bristen på återkoppling från Sjöfartsverket, särskilt då man inför Trafikutskottet i Riksdagen påstår att man har en nära och god dialog med båtorganisationerna. Det är inte vad vi upplever just nu.”

Peter Karlsson
Verksamhetschef, Svenska Båtunionen

 

Bildtext: Nya sjökort gör det säkrare för fritidsbåtar Fotograf: Sjöfartsverket, Jan-Åke Sköld.