2 juni, 2023

Allsvenskan Segling på Långedrag 2–4 juni

Helgen den 2-4 juni fortsätter Allsvenskan Segling, när Sveriges 18 främsta kappseglingsklubbar samlas på Långedrag utanför Göteborg i årets andra, av totalt fyra, deltävlingar. Göteborgs Kungl. Segelsällskap har den stora glädjen att stå som arrangör.

För tredje året i rad har GKSS fått förtroendet att tillsammans med Svenska Seglarförbundet arrangera en av deltävlingarna i Allsvenskan Segling. Detta kommer bli säsongens funktionärsmässigt största event på Långedrag och förhoppningsvis även publikmässigt stort. Lars Lindvall har i år axlat rollen som tävlingsledare, och ser mycket fram emot helgen.

– Jag är engagerad i föreningens J/70-sektion så därför känns det extra roligt att ta tävlingsledarrollen i just Allsvenskan, eftersom det är J/70-båtar som används i tävlingen, säger Lars.

Allsvenskan är en tävlingsserie för klubblag, och för deltagande krävs att man är ett av de 18 lag som kvalat in till serien. Till varje deltävling ska klubben skicka en mixad besättning på fyra eller fem personer, varav minst en måste vara junior, och över en hel säsong måste man ha använt minst tio olika tävlanden. En säsong består av fyra deltävlingar där J/70-båtarna tillhandahålls av Svenska Seglarförbundet. Under deltävlingens tre dagar genomförs upp till 45 kappseglingar, vilket innebär 15 race för varje lag. Banorna är korta och kappseglingarna mycket intensiva och nära land.

– Kappseglingarna kommer genomföras direkt utanför piren på Långedrag och vi ser fram emot publikvänliga och spännande seglingar med mycket action. Våra proffsiga speakers kommer under hela helgen hålla besökarna informerade om vad som händer ute på vattnet och man kommer att kunna lyssna till intressanta intervjuer, säger Lars.

Samtliga deltävlingar kommer sändas live på Youtube och Facebook med professionella kommentatorer, analyser och reportage. Nytt för året är ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna som kommer sändas på måndagar, efter varje deltävling, i Sportkanalen/TV4.

– Det är jättebra att man kan följa tävlingen på nätet, men vi hoppas självklart att de som har möjlighet tar sig ut till Långedrag. På lördagen kommer vi ha årets bästa after sail med live-band i vårt eventtält, så det finns goda förutsättningar för att njuta av en härlig sommardag på Långedrag, fortsätter Lars.

Allsvenskan 2022 bjöd på en något överraskande slutsegrare då SS Åmålsviken seglade hem guldet före regerande mästarlaget KSSS. Stockholmarna snuvades därmed på det allsvenska guldet som de vunnit sex av de åtta år som tävlingen har arrangerats.

– Att vi vann Allsvenskan förra året var en stor skräll. Vårt mål inför förra säsongen var att komma topp sex totalt, samt också att komma topp sex i varje deltävling för att på så sätt få segla finalracet. Att ha som målsättning att återigen vinna hela Allsvenskan är att gapa efter för mycket, säger Åmålsvikens skeppare Tomas Skålén.

Förutom förra säsongens vinnare KSSS blir GKSS givetvis farliga på sina hemmavatten med Oscar Engström, som är uttagen till Youth America´s Cup 2024, vid rodret. Men även klubbar som Stenungsunds Segelsällskap och Segelsällskapet Kaparen från Gottskär skickar mycket rutinerade seglare med Johnie Berntsson respektive Marie Björling Duell vid rodret. Eftersom alla måste segla med minst två damer så kan Stenungsund ha en fördel av att ha med rutinerade matchracingseglaren Clara Svensdotter. Även KSSS är duktiga på damsidan och ställer upp med bland annat Cecilia Jonsson, som seglade OS i Tokyo 2021.

Deltagande klubbar Allsvenskan 2023

SS Åmålsviken, KSSS, Sotefjorden SS, GKSS, Stenungsund SS, Halmstad SS, Gamla Stan YS, Malmö SS, Ljungskile SS, Hjuvik BK, Upsala SS, Ekerö BK, Skanör BK, Ekolns SK, Strängnäs SS, Örnsköldsvik SS, SS Kaparen, Oxelösunds SS.

Återstående deltävlingar av Allsvenskan 2023

2–4 juni, Långedrag, deltävling 2.

18–20 augusti, Åmål, deltävling 3.

15–17 september, Strängnäs, deltävling 4

14–15 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

Foto: Daniel Stenholm.