5 juni, 2023

Egen båt till Söderarms fyrplats i Stockholms norra skärgård

Söderarms fyrplats långt ut i Stockholms norra skärgård är väl värd ett besök i sommar, särskilt för den som tar sig dit med egen båt.

De som driver denna spännande plats gör en satsning på båtfolket till sommaren. Anledningen är att antalet besökare mindre båtar och daycruisers har ökat i antal.

– Även andra båtar är varmt välkomna. Vi har en hel del att erbjuda båtfolk. En del måste förbokas och annat kan man uppleva vid spontanbesök, säger Anngret Andersson på Söderarm.

Det är tillåtet för besökare att gå iland på öarna även om området är militärt. Man får gå iland överallt utom på norra Karskär och ibland gäller detta även på Yttre Hamnskär.

Anngret Andersson vill ta död på en del rykten om Söderarm.

– Det är inte mer blåsigt här än på andra ställen och man kan gå inomskärs hela vägen ut. Det finns en hel del grynnor, men ännu mer djupvatten. Vi rekommenderar Hydrographicas sjökort som finns i många GPS-plottrar, säger hon.

Den som bokar sitt besök i förväg kan få:

Vedeldad bunkerbastu med badtunna. Öl, vin och läsk finns att köpa.

Bastu/badtunna och trerätters middag i Tornet, före detta lotsutkiken (min 8 pers).

Bastu/badtunna, middag, logi och frukost (min 6 pers).

Hyra av något av husen med självhushåll.

För tilläggning finns en stor gästbrygga (före detta militärkaj). I år är den upprustad för att göra det enklare att lägga till. Rakt över sundet på Tyfvskär finns också en militärkaj, men då behövs jolle. I närheten finns även många fina naturhamnar. Den som känner sig osäker kan ringa i förväg och få assistans.

Info: www.soderarm.com