27 juni, 2023

Gotland Runt är seglingens Vasalopp – starten går söndag 2 juli

Söndag 2 juli går startskottet för världens största årliga havskappsegling, Gotland Runt. Men redan torsdag 29 juni drar festligheterna i gång i Wasahamnen på Djurgården i Stockholm, med massor med roliga aktiviteter för ung som gammal.

Världens största årliga havskappsegling startar traditionsenligt första söndagen efter midsommarhelgen mitt i Stockholm och som vanligt kommer kajer och stränder fyllas med åskådare.

TilI start kommer fler än 200 segelbåtar, med besättningar från satsande nöjesseglare till några av de bästa proffsteamen från norra Europa. För några är Gotland Runt ett prestigefyllt race på elitnivå, för andra ett stort äventyr och något att checka av på sin ”bucket-list”. Så visst finns det likheter med Vasaloppet.

Gotland Runt är också en folkfest på land. Redan på torsdagen den 29/6 öppnar Race Village vid Wasahamnen på Djurgården. Här kan man på nära håll se de tävlande båtarna som genomför sin registrering och säkerhetskontroll. Här finns också restauranger, underhållning och mycket mer. Allt är öppet för allmänheten.

På lördagen kommer många båtar att träna ute på Stockholms ström och längs banan ut mot Vaxholm. På söndagen går första start kl.11.00. Då ger sig de 200 båtarna i väg på sin segling runt Gotland för målgång två till tre dygn senare i Sandhamn.

Banan är 352 distansminuter lång (663 km) och seglas till en början genom ”världens vackraste skärgård”, för att sedan komma ut på Östersjön. Gotland Runt Offshore Race är verkligen en världsunik blandning mellan intrikat skärgårdsnavigering och utmanande havskappsegling.

Gotland Runt arrangeras av Kunglig Svenska Segelsällskapet, KSSS, som förutom att bjuda in till ett världsarrangemang också vill utnyttja tillfället att skapa uppmärksamhet kring situationen för våra hav, och Östersjön i synnerhet. Detta sker genom flera programpunkter i Race Village. KSSS bjuder också in till prova-på-aktiviteter för stora och små ute på vattnet i hamnen.