21 augusti, 2023

Frog Ocean Sprint Race – kappsegling tillgänglig för alla i Uppsala

Den 2–3 september genomförs Frog Ocean Sprint Race på Ekoln söder om Uppsala. Det är en kappsegling för ungdomar i åldrarna 12 till 18 år och formatet är sprint som är en snabb och rolig tävlingsform med korta race där besättningarna turas om att segla de åtta båtarna.

Ett race tar 10–15 minuter jämfört med 40 till 50 minuter för en ”vanlig” kappsegling. Formatet är populärt och i år kommer hela 24 besättningar från olika klubbar i Sverige. Det kan jämföras med förra årets kappsegling som lockade tolv besättningar.

– Vi vill få fler nyfikna på segling och visa att segling inte är dyrt eller kräver stor insats av föräldrar som ska skjutsa. Alla får låna båtar på plats vilket också bidrar till ett hållbart evenemang då man kan resa med tåg eller buss, säger Andreas Melén som är initiativtagare till Frog Ocean Sprint Race och fortsätter:

– Vi seglar RS Feva som är en tvåmansjolle med tre segel. På kryssen är två segel hissade men när seglarna vänder och får medvind så hissar de det tredje seglet i form av en gennacker. Då kan det gå undan.

Uppsalaklubbarna deltar också i seglingens Allsvenska som arrangeras av Svenska Seglarförbundet. Där seglas en större båt, J/70 och för att inspirera de unga deltagarna under helgen så genomförs några av racen i Allsvenskabåtarna. Dessa båtar har också en gennacker, dock betydligt större, vilket kan ge riktigt höga farter.

Tid & plats
Kappseglingen sker i direkt anslutning till Upsala Segelsällskaps anläggning på Skarholmen och det finns goda förutsättningar att följa kappseglingarna från land.

Media kan följa med ut på vattnet och prata med ungdomarna. På land finns också möjlighet att prata med olika funktionärer från USS. Tiderna för helgen nedan men lördag eftermiddag eller söndag förmiddag är bra tider för att följa med ut på vattnet.

Lördag 2 september
09:00 Registreringen stänger, gemensam riggning av båtar
09:30 Rorsmansmöte
10:15 Tid för första varningssignal Inga nya startförsök efter kl 18:00
After sail

Söndag 3 juni
10.00 Tid för första varningssignal
15.00 seglingarna avslutas

Kontakta Emilia Melén för att boka in ett besök, emiliamelen06@gmail.com, 073-262 93 02.

Om Upsala Segelsällskap

Upsala Segelsällskap (USS) bildades 1907 och har idag cirka 1 700 medlemmar. Antalet registrerade båtar är drygt 550. Verksamheten bygger på ideella medlemsinsatser och vi prioriterar kappsegling och ungdomsverksamhet. USS utnämndes till årets klubb 2022 av Svenska Seglarförbundet, mycket beroende på den aktiva ungdomsverksamheten som bedrivs i klubben.

Arrangemanget sker i samarbete med Svenska Seglarförbundet.

Om Svenska Seglarförbundet
Svenska Seglarförbundets vision är ”Segling tillgänglig för alla” och arbetar målmedvetet tillsammans med sina medlemsklubbar för att få fler nyfikna på segling. Svenska Seglarförbundet har 100 000 medlemmar i 324 klubbar, 16 distrikt och 66 klassförbund. Svenska Seglarförbundet är ett av 70 specialidrottsförbund anslutna till Svenska Riksidrottsförbundet och ett av 41 olympiska specialförbund i Sveriges Olympiska Kommitté.