21 augusti, 2023

Yamarin 80 DC med praktiska funktioner – visas på Allt på Sjön i Gustavsberg

Yamarin utökar sitt modellprogram med en 8 m lång daycruiser, designad för den globala marknaden. Båten är en innovativ kombination av en daycruiser och en walkaroundbåt.

– Våra båtar har alltid varit väldigt populära i Finland, Sverige och Norge, men vår utgångspunkt när vi designade den här nya daycruiser var att den också skulle tilltala båtfolk på Medelhavet, Florida och Australien, säger Artturi Niittynen, sälj- och marknadsdirektör på Yamarin.

Nya Yamarin 80 DC skiljer sig från typiska nordiska daycruisers och även från Yamarins övriga modeller, särskilt när det kommer till designen av fördäcket som förenklar ombordstigning längs båtens långsidor. Passagen från den skyddade sittbrunnen går längs båtens babordssida, till skillnad från tidigare modeller där den vanligtvis går i mitten av båten.

På babords sida om öppningen ner till förpiken finns en nedsänkt, skyddad passage som leder upp till fördäcket. Passagen påminner om en walkaroundbåt med en öppningsbar vindruta och dörr. Fördäcket har ett skyddande räcke och är helt platt, vilket gör det enkelt att stå och röra sig på däcket vid tilläggning. Där finns även plats för en solbädd.

De nya lösningarna gör att nya Yamarin 80 DC, utan kompromisser, anpassar sig till olika typer av båtliv. I de nordiska länderna lägger man ofta till med fören först mot de grunda stränderna, så där är en säker passage till och över fördäcket ett stort plus. Stora daycruisers används ofta för lite längre resor som varar flera dagar, då är bekväm övernattning extra viktig.

Kring Medelhavet, å andra sidan, lägger båtarna oftast till med aktern först, så fördäcket används primärt som en yta att vara och umgås på. Samtidigt måste det vara enkelt och säkert att röra sig där när man fäster ankar- eller förtöjningslinor. Förpiken fungerar som en bekväm plats där man kan vila eller byta om.

Designarbetet med den nya modellen började för två år sedan. Yamarins egna designteam fick support av R2 Marine, vars fokus primärt var på skrovdesign och funktionalitet. Även Northern Works, som är experter på fordonsplanering och design, supporterade under ledning av designern Miika Heikkinen och båtdesignern Marco Casalli från Rom.

Nya Yamarin 80 DC har en rymlig förpik, med stort ljusinsläpp tack vare stora skrovfönster samt en däckslucka. På babordssidan, under passagen till fördäcket, finns en bekväm divan med fin utsikt genom det intilliggande skrovfönstret. Dessutom finns en separat, rymlig toalett i förpiken. Från förpiken når man också ytterligare en rymlig kojplats som är placerad under sittbrunnen, där två vuxna kan sova skönt.

Båtens hjärta är den rymliga sittbrunnen, där upp till åtta personer bekvämt kan umgås. Pentryt på babordssidan är utrustat med en spis, ett kylskåp och en diskho samt förvaringsutrymme. Vid användning öppnas pentryts lock upp och blir en praktisk bänkskiva.

Yamarin Q Smart Display är en integrerad del av båten, precis som utombordaren, Yamaha F300 V6. Standardutrustningen inkluderar en 16” Q-display med Navionics elektroniska sjökort, och en dubbeldisplay finns som tillval.

Båten har fri och jämn passage från aktern. Badplattformarnas ytor är täckta med halkfritt Softdeck, som är mycket slitstarkt och skönt att gå på även barfota. Badplattformarna sträcker sig runt främre delen av utombordaren och framför dem finns ett rymligt kapellgarage. Standardutrustningen inkluderar en elektrisk toalett, kylskåp, en 16” Yamarin Q Smart Display, Navionics elektroniska sjökort och Softdeck i sittbrunnen. Extrautrustning inkluderar en andra 16” Smart Display, värmare eller luftkonditionering, en bimini eller kapell, ett bord till sittbrunnen, en solbädd till fördäcket.

Fakta Yamarin 80 DC 2024
Längd:          8,28 m
Bredd:          2,62 m
Vikt:              2 200 kg
Motor:           225–300 hk
Toppfart:       ca 43 knop
Marschfart:  ca 27 knop (1,6 lit/M)
Personer:     10
Info:              www.yamarin.com

Yamarin 80 DC kombinerar nordiskt båtlivs med sina praktiska funktioner med influenser från Medelhavet.
Stor och rymlig sittbrunn i Yamarin 80 DC.