5 september, 2023

Sweboats flytande båtmässor lockar stor publik trots lågkonjunktur

Sweboat arrangerade i år Orust Sailboat Show med Öppet Varv på västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm. Precis som tidigare år lockade de tiotusentals båtälskare både på väst- och östkusten.

– De flytande båtmässorna är traditionellt en viktig finalspurt på säsongen och brukar leda till ökad försäljning både under och efter mässorna, säger Mats Eriksson VD på Sweboat.

Enligt Sweboats branschenkät om säsongen 2023 har försäljningen minskat i vissa segment och varit fortsatt god i andra. Större motor- och segelbåtar har påverkats minst, även begagnade båtar har sålts i stora volymer. Jämfört med andra branscher har båtbranschen klarat lågkonjunkturen någorlunda bra och det har vi det stora intresset för båtlivet att tacka för.

– Vi har ännu inte hunnit göra vår utställarenkät där vi frågar hur mässan gick, men de flesta utställarna verkar nöjda, säger Mats Eriksson. Mässorna har lockat stor publik och bidragit till försäljningen. Vi har till och med hört att någon anser att årets mässa har varit den bästa någonsin försäljningsmässigt och det är ju fantastiskt i dessa tider.

De flytande båtmässorna är inte bara viktiga för branschen utan de inspirerar även till ett aktivt båtliv tack vare Sweboats prova-på-aktiviteter och de många ideella båtlivsorganisationer som deltar berättar Malin Troberg Lindén som är mässansvarig på Sweboat.

– Vi vill passa på att tacka alla besökare, utställare och samarbetspartners för att ni år efter år bidrar till den goda stämningen och gör mässorna spännande och inspirerande, säger hon.

Allt på Sjön blev en härlig folkfest

Allt på Sjön i Gustavsberg den 1–3 september fick en tuff start med hällregn under fredagen men besöktes trots det av ca 17000* personer, vilket ligger något under snittet tidigare år.

– Det är bra siffror med tanke på konjunkturen och att sommarvädret har varit så ostadigt, säger Malin Troberg Lindén. Dessutom verkar både besökarna och utställarna mycket nöjda med mässan, vilket är det viktigaste för oss som arrangörer.

Ingen lågkonjunktur på Orust Sailboat Show med Öppet Varv

På Västkusten arrangerade Sweboat i år Orust Sailboat Show med Öppet Varv på Ellös den 25–27 augusti. Även här var vädret delvis ostadigt under helgen men söndagen bjöd på strålande sol.

Det görs inga beräkningar av besökarantalet på Orust Sailboat Show med Öppet Varv men som vanligt är intresset för att titta på segelbåtar stort och mässan lockade mycket folk.

Segelbåtstillverkarna har generellt inte drabbats så hårt av lågkonjunkturen utan den svaga kronan har snarare bidragit till att exporten har ökat. Hallberg-Rassy rapporterar till exempel att man ökar tempot i tillverkningen och gick samma kväll som mässan stängdes upp i treskift för att möta efterfrågan.

Mässorna kommer tillbaka nästa år

Allt på Sjön i Gustavsberg arrangeras nästa år den 30 augusti – 1 september och är Sveriges största flytande båtmässa, i år med över 230 nya båtar 75 tillbehörsutställare. www.alltpasjon.se

Marstrand Motorboat Show arrangeras nästa år den 23–25 augusti och är Västkustens största flytande båtmässa, i år år tog mässan en paus men förra året ställdes över 135 båtar ut www.marstrandmotorboatshow.se

Orust Sailboat Show med Öppet Varv arrangeras nästa år den 23–25 augusti och är den enda renodlade segelbåtsmässan i Sverige. www.orustsailboatshow.se