11 september, 2023

Bra publik på Sweboats flytande båtmässor

Sweboat arrangerade i år Orust Sailboat Show med Öppet Varv på västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm. Liksom tidigare år lockade de tiotusentals båtälskare både på väst- och östkusten.

– De flytande båtmässorna är traditionellt en viktig finalspurt på säsongen och brukar leda till ökad försäljning både under och efter mässorna, säger Mats Eriksson vd på Sweboat.

Enligt Sweboats branschenkät om säsongen 2023 har försäljningen minskat i vissa segment och varit fortsatt god i andra. Större motor- och segelbåtar har påverkats minst, även begagnade båtar har sålts i stora volymer. Jämfört med andra branscher har båtbranschen klarat lågkonjunkturen någorlunda bra och det har vi det stora intresset för båtlivet att tacka för.

Allt på Sjön i Gustavsberg 1–3 september fick en tuff start med hällregn under fredagen men besöktes trots det av cirka 17 000 personer, vilket är något mindre än tidigare år.

– Det är bra siffror med tanke på konjunkturen och att sommarvädret har varit så ostadigt, säger Malin Troberg Lindén, mässansvarig på Sweboat.

– Dessutom verkar både besökarna och utställarna mycket nöjda med mässan, vilket är det viktigaste för oss som arrangörer.

På Västkusten arrangerade Sweboat i år Orust Sailboat Show med Öppet Varv på Ellös den 25–27 augusti. Även här var vädret delvis ostadigt under helgen men söndagen bjöd på strålande sol.

Det görs inga beräkningar av besökarantalet på Orust Sailboat Show med Öppet Varv men som vanligt är intresset för att titta på segelbåtar stort och mässan lockade mycket folk.

Segelbåtstillverkarna har generellt inte drabbats så hårt av lågkonjunkturen utan den svaga kronan har snarare bidragit till att exporten har ökat. Hallberg-Rassy rapporterar till exempel att man ökar tempot i tillverkningen och gick samma kväll som mässan stängdes upp i treskift för att möta efterfrågan.

Mässorna kommer tillbaka nästa år

Allt på Sjön i Gustavsberg arrangeras nästa år 30 augusti – 1 september. Det är Sveriges största flytande båtmässa, i år med över 230 nya båtar 75 tillbehörsutställare. www.alltpasjon.se

Marstrand Motorboat Show arrangeras nästa år 23–25 augusti och är Västkustens största flytande båtmässa. I år tog mässan en paus men förra året ställdes över 135 båtar ut www.marstrandmotorboatshow.se

Orust Sailboat Show med Öppet Varv arrangeras nästa år 23–25 augusti. Det är den enda renodlade segelbåtsmässan i Sverige. www.orustsailboatshow.se

Bildtexter: Allt på Sjön i Gustavsberg är Sveriges största flytande båtmässa. Fokus ligger på motorbåtar i mellanstorlek, men här visas även en rad segelbåtar. Foto: Sweboat.

Storsjö 720 Electric är en rejäl elsnipa på 7,20×2,60 m. Skrovet är baserat på ett äldre norskt snipskrov med namnet Diana och därefter omgjord och tillverkad i Sverige. Båten har en 15 kW Kombi vattenkyld elmotor och batteri. Pris från 650 000 kr. www.storsjobat.se

Askeladden C70 Cruiser är en av de senaste båtarna från den norska båttillverkaren. Den nya modellen ersätter C65 Cruiser och är avsedd för Suzuki 250 hk. Mått 6,99×2,46 m. www.askeladden.no

Orust Sailboat Show med Öppet Varv på Ellös (Orust) bjöd på ett 20-tal nya båtar i sjön, lika många i produktion i hallarna hos Hallberg-Rassy och ett 20-tal begagnade båtar i sjön. Foto: Magnus Rassy.

Arcona hade världspremiär på Orust Sailboat Show med Öppet Varv. Det är tillverkarens största ekonomiska satsning och största båt hittills. Direkt efter Ellösmässan seglades båten till Hiswa-utställningen i Amsterdam. www.arconayachts.se