25 oktober, 2023

Luftkyld utombordare för extrema förhållanden

För den som behöver en riktigt robust utombordare till båten finns det nu ett alternativ. Nya Gator Tail GT-Z är en luftkyld utombordare med en mycket robust transmission för att säkerställa kontinuerlig framdrivning under tuffa, extrema förhållanden. Motorn har premiär på Fort Lauderdale International Boat Show och vänder sig till bland andra sportfiskare.

Det är företagen ZF och Gator Tail Outboards som introducerar den nya motorn som har en anpassad och patenterad ZF-transmission. Denna innovativa motor gör det möjligt för robusta aluminiumbåtar att ta sig fram i tuffa miljöer som till exempel träsk. Motorn är fälttestad och provad i över tre år och finns nu för förförsäljning med de första leveranserna under första kvartalet 2024.

Det tyska företaget ZF är en ledande tillverkare av marina framdrivningssystem. Gator Tail är en stor tillverkare av luftkylda utombordsmotorer för träsk och kärr, vilket är något av en amerikansk specialitet för sportfiskare.

GT-Z har en toppfart för mindre båtar på upp till drygt 30 knop – genom vatten på nästan alla djup. Detta inkluderar grunt vatten, områden med tät vegetation, lera och även över stubbar och stockar. Dess luftkylda motor eliminerar överhettning i dessa tuffa miljöer. Den luftkylda 40 hk EFI-motorn, tillsammans med ZF-växellådan och det robusta remdrivna drevet, gör detta möjligt även under extrema förhållanden.

ZF and Gator Tail’s new GT-Z air-cooled, heavy-duty, outboard engine, incorporating a unique, patented transmission with custom gear ratio and U-drive shaft arrangement from ZF.