19 januari, 2024

Yamaha Motors köper elmotortillverkaren Torqeedo

Yamaha Motors köper den tyska elmotortillverkaren Torqeedo från tyska DEUTZ AG. Det något överraskande beskedet kom dagen innan den stora båtmässan Boot Düsseldorf 2024 öppnades. Enligt förhandsspekulationerna var det en annan japansk motortillverkare som var mest aktuell att ta över Torqeedo, som har varit till salu en tid.

I ett pressmeddelande säger Yamaha att köpet stöder Yamahas långsiktiga elektrifieringsstrategi och skapar synergier för mellanklassmodeller för elektriska utombordare. Det bör stämma eftersom det är i den storleksklassen som Torqeedo hittills har utvecklat elmotorer.

Yamaha säger att förvärvet av Torqeedo kommer att påskynda deras ansträngningar för att uppnå koldioxidneutralitet och påskynda etableringen av mindre elektriska motorer eftersom Yamaha siktar på att bli en ledare på den växande marknaden för av eldrivna båtar.

DEUTZ köpte Torqeedo 2017 och tillkännagav i april 2023 att de ville hitta en ny ägare till Torqeedo, som har cirka 230 anställda.