25 februari, 2024

Segelsällskapet Hjälmaren – Årets Båtklubb 2023

Segelsällskapet Hjälmaren har utsetts till ”Årets Båtklubb 2023” av tidningen Båtliv. Båtklubben fick sitt fina pris på Båtmässan i Göteborg.

För 14:e året i rad utser tidningen Båtliv, medlemstidning för Svenska Båtunionen, utser ”Årets Båtklubb”. I år föll valet på Segelsällskapet Hjälmaren, 30 minuter från Örebro.

Denna moderna båtklubb har cirka 450 medlemmar och 130 båtplatser fördelat på två hamnar.

– Vi blev väldigt glada för utmärkelsen. Det var inget som vi hade förväntat oss, säger klubbens ordförande Krister Andreasen Hildingsson.

Segelsällskapet Hjälmaren har bland annat drivit ett omfattande miljöprojekt där båtar både från den egna klubben och andra hamnar har fått sina bottnar rena från giftiga färger. Klubben har även investerat i spolplatta och reningsverk för att filtrera och separera miljöfarligt avfall.

Årets Båtklubb äger även sin klubbanläggning med två hamnar, där den södra är en väl skyddad innerhamn. Klubbstugan är en gammal disponentvilla från 1800-talet som klubbens medlemmar har renoverat och håller i bra skick.

– Jag har arbetat mycket med föreningar. Jag måste säga att den här föreningen är väldigt livaktig. Det kommer 30–50 medlemmar till våra arbetsdagar och vi har olika medlemsaktiviteter med allt från midsommarfirande till kräftfester, säger Krister Andreasen Hildingsson.

Prisutdelningen skedde på Båtmässan i Göteborg lördag 3 februari. Prisutdelare var ordföranden i Svenska Båtunionen, Christer Eriksson.

”Årets Båtklubb” får ett prisbord med båtprylar värda cirka 125 000 kr och en elegant skylt tillverkad i komposit och ädelträ. Skylten passar bra att hänga på klubbhuset som en påminnelse om vilken bra klubb det är.

Juryns motivering
”Segelsällskapet Hjälmaren representerar det moderna klubblivet. De har allt från en rad traditionella aktiviteter till ett omfattande miljöprojekt för ett bättre båtliv.”

Segelsällskapet Hjälmaren hemsida: https://ssh.kanslietonline.se

Segelsällskapet Hjälmaren har valts till ”Årets Båtklubb 2023”. På bilden hamnarna i Grythem. Foto: Mikael Wahlberg.
Några av medlemmarna från Segelsällskapet Hjälmaren tar emot priset för ”Årets Båtklubb 2023” på Båtmässan i Göteborg.