14 juni, 2024

Nautor Swans första elektrifierade maxi-yacht

Swan 88 ”DreamCatcher” är den första hybridelektriska maxi-yachten från Nautor Swan. Båtens motorsystem drivs av ett integrerat Deep Blue-system från Torqeedo. Båten är på 88 fot och är utrustad med ett 120 kW elektriskt drivsystem och 160 kWh batterier, som har utvecklats speciellt för den här båten. Toppfart med motordrift är 11,4 knop.

Det är Torqeedos välkända Deep Blue motor- och batterisystem som står i centrum för den här elektrifieringen. Systemet kontrolleras helt via full integration i båtens multidisplayer som en del av en utveckling i samarbete med Torqeedo, Nautor Swan och Navico.

Båten har en 120 kW Deep Blue inombordsmotor som driver en propeller med kontrollerbar stigning. Detta ger betydande fördelar eftersom propellerns stigning och prestanda kan ändras med en knapptryckning. Funktionen gör det också möjligt med en sömlös övergång mellan seglings- och motorläge. När båten seglas minimerar systemet motståndet för optimal fart och prestanda eller så kan det optimeras för förnybar energiproduktion.

Med hjälp av en inbyggd 22 kW laddare kan man även ladda systemet via landström över natten. Två 45 kW generatorer ger utökad räckvidd på över 2 000 nautiska mil. Generatorerna kan ladda batteribanken på under 1,5 timme och är välisolerade, vilket minskar bullret med 50–75 %.

Båten har fyra Deep Blue Battery som ger totalt 160 kWh kapacitet. Batteribanken driver både det utsläppsfria framdrivningssystemet och en 50 kW Deep Blue-motor håller hydraulsystemet ombord under tryck, inklusive bog- och akterpropeller, ankarspel och vinschar.