16 april, 2025

25 procent ökning av båtmotorstölder under första kvartalet

Trots att de flesta båtägare idag har spårsändare i sina båtmotorer och märker dem på olika sätt fortsätter stölderna att öka. Nu rapporterar Larmtjänst om en 25-procentig ökning av stölderna.

Det är en trist utveckling som har tagit fart igen efter pandemin, särskilt i polisregion Stockholm som har haft en lång period av negativ utveckling – det vill säga allt fler stölder.

Eftersom det främst är internationella stöldligor som ligger bakom stölderna är det svårt att komma till rätta med problemet. Särskilt som det fortfarande inte är förbjudet att föra ut stöldgods ur landet – något som gör Sverige unikt och populärt för tjuvarna.

Under det första kvartalet 2025 anmäldes 173 båtmotorstölder i Sverige, vilket är en ökning jämfört med samma period 2024 då det anmäldes 138 motorer. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Brå som Larmtjänst sammanställt.

Efter en uppgång på 13 procent under 2024 ser nu trenden ut att fortsätta även in i 2025. Under årets första tre månader har stölderna ökat med 25 procent jämfört med samma period 2024, vilket tyder på att internationella stöldligor fortsatt är aktiva – trots tidigare insatser från polisen.

Störst antal båtmotorstölder har anmälts i polisregion Stockholm (69), men ligger lika högt i stölder som under samma period förra året. Näst flest båtmotorstölder är anmälda i polisregion Väst (32) vilket är en uppgång jämfört med samma period förra året då det anmäldes 13 båtmotorstölder.

Samtidigt som båtmotorstölderna ökar, noterar Larmtjänst också en tydlig uppgång av stölder av annan stöldbegärlig utrustning, såsom navigationsutrustning och växelhus. I vissa fall töms hela båtar på teknisk utrustning.

– Det är tyvärr en negativ stöldutveckling som vi har sett under det senaste året. Den här typen av teknisk utrustning åldras fort och kan vara svår att ersätta, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

För att minska risken för båtmotorstöld:

Starta Båtsamverkan i din båtklubb!

Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.

Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb.

Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.