1 januari, 2007

Magnus Holmberg med besättning fick Gyllene Ankaret

Magnus Holmberg, en av Sveriges internationellt mest kända seglare, och hans besättning bestående av Stefan Rahm, Lasse Linger Magnus Augustson och Mikkel Rössberg har tilldelats ett av båtsportens förnämsta pris, Trygg-Hansas Gyllene Ankare.

Sealife Rangers, f.d. Team Stora, får utmärkelsen för sin totalseger i Swedish Match Grand Prix Sailing Tour 2001.I konkurrens med storheter som fransmannen Bertrand Pace, nyzeeländaren Russell Coutts, australiern Peter Gilmour och många andra av de allra mest välkända internationella seglingsstjärnorna vann teamet inte bara Touren, utan parkerade sig också i toppen av ISAFs världsranking i matchracing.

Magnus Holmberg har toppat Swedish Match Tour 19 månader i sträck och världsrankingen i ett år. Han är fokuserad, välförberedd och systematisk, med en stark drivkraft och analytisk förmåga. Dessutom är han en duktig och respekterad lagledare för sin besättning och han visar att det går att kombinera familjeliv med matchracingsegling på högsta internationella nivå. Magnus är en mycket god förebild inom svensk segelsport och en värdig vinnare av
Gyllene Ankaret för 2001, enligt juryn.

Magnus Holmberg och hela hans matchracingbesättning är i dag nyckelpersoner i den svenska America’s Cup-utmaningen Victory Challenge. Sedan i månadsskiftet oktober/november befinner de sig i Auckland, där de i likhet med de övriga åtta utmanarna samt försvararen Team New Zealand, har sina baser. America’s Cup 2003 inleds med utmanartävlingen Louis Vuitton Cup 1 oktober.
I priset ingår också ett stipendium på 30 000 kr som efter rett gemensamt beslut av Magnus Holmberg och juryn kommer att användas för att skapa ett ungdomslandslag i Match Racing. Gyllene Ankaret har delats ut sedan 1945 till årets mest förtjänstfulla företrädare för svensk båtsport alla kategorier.

Utmärkelsen kommer att delas ut vid Swedish Match World Cup i Marstrand första veckan i juli. I juryn ingår representanter från Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben, Svenska Racerbåtsförbundet, Svenska Seglarförbundet, KMK, KSSS och GKSS.