4 maj, 2007

Enkelt och billigt att flytta ut i skärgården

En helgtur med övernattning eller en veckas båtluffande under semestern? I årets Bed & Breakfast-katalog kan man välja bland mer än 600 bäddar i Stockholms skärgård, vare sig man föredrar att bo på vandrarhem, på hotell eller hemma hos skärgårdsbor.
– Bed & Breakfast har blivit jättepopulärt. Det gör det enkelt att komma ut och kostar inte mycket. Dessutom får man ett personligt bemötande och kommer in i ö-livet på ett bra sätt, säger Mats Wåhlin, projektledare på Skärgårdsstiftelsen.
Årets upplaga av Skärgårdsstiftelsens broschyr Bed & Breakfast är en komplett guide till en lyckad skärgårdsvistelse. I den finns alla vandrarhem och hotell i Stockholms skärgård. Dessutom – alla bäddar hos de skärgårdsbor som slår upp dörrarna för besökare.
– Uthyrningen av privata bäddar har varit en stor framgång. Väldigt många som båtluffar i skärgården utnyttjar också boendet hos skärgårdsborna och blir därigenom mer än bara turister, säger Mats Wåhlin, projektledare för Bed & Breakfast på Skärgårdsstiftelsen.
Bed & Breakfast är ett enkelt sätt att få vistas ute i skärgården. Det som bjuds är en säng, tak över huvudet, ett vänligt bemötande och frukost – serverad eller egengjord.
Bokning av boendet sker direkt hos värden och ofta finns möjlighet att hyra både sänglinne, cyklar och båt. Vissa boenden går bra att ta sig till med buss och bil, andra måste man åka Waxholmsbåt eller ta egen båt för att nå. I katalogen framgår också hur långt det är till närmsta badplats, vilket språk värden talar och annan information som kan vara bra att veta för besökare.
En av dem som tar emot skärgårdsturister är Birgitta Nilsson på ön Yxlan i norra skärgården.
– Det är roligt att så många hittar ut i vår vackra skärgård. Genom Bed & Breakfast får alla chansen att komma ut, även de som inte har egen båt eller sommarstuga, säger hon.
Katalogen Bed & Breakfast finns att hämta på Waxholmsbolagets terminal, i Sverigehuset och i alla turistbyråer i Stockholms län. Den går även att ladda ner digitalt från

Info www.skargardsstiftelsen.se