4 maj, 2007

Extra satsning på naturguidning

En ny satsning på naturguidning av allmänheten drar nu igång. Syftet är att underlätta för människor att komma ut i naturen nära där de bor och verkar.

Närnaturguidningarna genomförs i ett samarbete mellan Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening. Organisationerna räknar med att ett 40-tal guidningar per år ska kunna genomföras i varje region. Det kan handla om fågelutflykter, orkidévandringar, svampexkursioner och mycket mer.
Den aktiva naturguideverksamheten ska kunna erbjudas till allmänheten och men också till specifika målgrupper.
– Naturupplevelser bidrar till en förståelse och ett engagemang för en bättre miljö. Därför är den här satsningen extra viktig i en tid då vi upplever större hot mot miljön än på mycket länge, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.
De sex regionerna är Värmland, Uppland, Östergötland, Dalarna, Örebro län och Skåne.
Nu till helgen den 4-6 maj börjar den första nationella utbildningen av de guider som kommer att leda verksamheten i de sex regionerna.
Guiderna kommer att samordnas i de sex regionerna vilka var och en planerar verksamheten i samråd med lokala företrädare för de tre organisationer som står bakom projekt. Tillsammans bildar de sex regionerna ett nätverk, Sveriges Närnaturguider, där guiderna kommer att kunna utbyta erfarenhet och vidareutbilda sig. Arbetet stöttas ekonomiskt av statliga Friluftsrådet.
– Förhoppningen är att vi nu kan få igång en permanent verksamhet på dessa sex orter och att vi sedan kan arbeta vidare med att utveckla denna i nya regioner, säger projektledaren Eva Lindberg.
De utvalda orterna och dess kontaktperson är:
· Värmland – Marita Nilsson, Naturskyddsföreningen, 0565-604 55
· Uppland – Yvonne Byström, Naturskyddsföreningen, 018-37 81 94
· Östergötland – Lena Wiberg, Studiefrämjandet, 013-25 23 03 eller Björn Ström, Naturskyddsföreningen, 013-10 34 51
· Dalarna – Lillian Lundin, Naturskyddsföreningen, 0250-166 33
· Örebro – Åsa Wistrand, Naturskyddsföreningen, 019-16 83 09
· Skåne – Cecilia Wide, Naturskyddsföreningen, 046-13 83 16

För mer information:
www.naturguider.se