4 maj, 2007

175-årsjubilerande Göta kanal firas med salut och utställning

Göta kanal fyller 175 år och firandet startar redan den 2 maj när kanalen öppnar för säsongen. Det kommer att dundra längs kanalen av en gemensam kanonsalut i Mem, Sjötorp och Motala, och samma dag invigs också en jubileumsutställning med Baltzar von Platens handskrivna brev i Motala.
–Vi kommer att ha kalas och jubileumsfester hela resten av sommaren, och jag vill hälsa alla välkomna att delta i firandet, säger Claes-Göran Österlund, kanaldirektör på Göta kanalbolag.
Den stora högtidsdagen för Göta kanals jubileum blir i Sjötorp den 28 juni med invigning av ett minnesmonument, men det blir också tårtkalas på Baltzar von Platens födelsedag och jubileumsfester på olika platser hela sommaren.
Göta kanal är ett av Sveriges största upplevelseområden med över 3 miljoner besökare per år. Kanalens 58 slussar är fortfarande unika konstruktioner som lockar nyfikna både från Sverige och utlandet. Göta kanal kan upplevas på många sätt, med klassisk kanalbåt, med egen båt, med cykel eller genom besök vid någon av anläggningarna intill kanalen. Upplevelseområdet från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön har mer än 60 boendeanläggningar, från vandrarhem och bed&breakfast till hotell och pensionat samt ett stort utbud av kaféer och restauranger.
En dröm och en utmaning för många båtägare är att själva uppleva slussningens magi på
Göta kanal. Runt 5 000 fritidsbåtar går genom kanalen varje sommar. För fritidsbåtarna erbjuder Göta kanal flera nyheter för året, bland annat en resa under för- och eftersäsong med gemensamma stopp för sevärdheter eller en snabb transport på tre dagar, Göta kanal Express. Den som inte har egen båt kan hyra en båt på Göta kanal, intresset för det växer varje år och i år utökas charterverksamheten ytterligare.
Att åka på kanalkryssning med båtar från förra sekelskiftet är annars det klassiska sättet att uppleva Göta kanal. Här går det att välja på olika fartyg med turer på en eller flera dagar.
För de många barnfamiljer som besöker Göta kanal finns flera nyheter. Lagom till sommaren öppnar Sveriges första sail-in glassbar i Töreboda där glassen serveras från bryggan direkt över relingen. I samma gästhamn invigs en helt ny tempererad utomhusbassäng och en barnpool. I Norrkvarn finns ett upplevelseområde för barn med flera nyheter för året. Det är Professor Gullströms värld med ett forskningsfartyg för lek, klättring och upptäckter och ett kråkslott för den som vill busa på landbacken. Sedan tidigare finns redan en plaskvänlig
minikanal och en sagoskog med kanalens ovanligaste boende, två inredda trollstubbar.
Förutom de klassiska kanalkryssningarna är några av de mest populära arrangemangen längs med Göta kanal paketresorna med cykel eller kanot. Hittills har cirka 12 000 personer köpt en paketresa med cykling. Nyheter för i år är kombinationsresor, med cykel och kanot respektive cykel och kanalbåt.
– Göta kanal är ett unikt byggnadsverk och många drömmer om att komma hit och själva få slussa eller bara uppleva atmosfären kring kanalen. Med våra miljontals besökare är vi ett av Sveriges populäraste semestermål, säger Claes-Göran Österlund.
175-års jubileets stora högtidsdag firas i Sjötorp den 28 juni
Jubileumsfester i Borensberg 18 juli, Motala den 20-22 juli, Karlsborg den 27-29 juli, Norsholm den 18 augusti, Söderköping den 25-26 augusti
Operett och teater – Östgötaoperettens jubileumsföreställning, komedi och historisk teater
Tårtkalas längs kanalen den 29 maj för att fira Baltzar von Platens födelsedag.
Jubileumsutställning Baltzar von Platens brev i Motala hamn hela sommaren.
”Kanalmysteriet” – jubileumsårets stora konsthändelse som turnerar på kanalen 30/6-12/8. Vernissage den 11 juni i Motala
Kanalbåt – ett klassiskt sätt att sakta glida fram längs med kanalen.
Norrkvarns slussområde. Nya konferenslokaler invigs i Baltzar von Platen Lodge, ett exklusivt och historiskt boende, vandrarhem och hotellrum.
MC-cruising längs med kanalen den 16 juni – 300 motorcyklar spinner loss mellan Borensberg och Söderköping.
Kyrkbåtar från Hälsingland på kanalen 25-28 juli, 100 kyrkbåtsroddare ror en vecka
Besök inspelningsplatserna för ”Göta kanal 2 – Kanalkampen.”
Utomhusbio ”Göta kanal 2 – Kanalkampen” vid kanalen i Karlsborg, Sjötorp och Ljungsbro
Cykla eller paddla och kombinera med kanalbåt– olika paketlösningar vid olika delar av kanalen.
Kräftfiske vid Göta kanal – paketresor med fiske.
Kanalturer, paket och aktiviteter återfinns i Resemagasin Göta kanal 2007. För att ladda hem Resemagasin Göta kanal 2007 som pdf-fil, gå in på www.gotakanal.se.
Där finns också aktuell information om vad som händer längs med kanalen under jubileumsåret.

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Kanalen byggdes mellan 1810 och 1832. Totalt deltog 58.000 indelta soldater i arbetet. Initiativtagare och byggherre var Baltzar von Platen.Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har
58 slussar. Kanalens totala längd är 190,5 km, varav 87 km är grävd kanal. Kanalen når sin högsta punkt, 91,8 m, i sjön Viken. I år är det 175 år sedan Göta kanal invigdes i Mem den 26 september 1832 i närvaro av kung Karl XIV Johan. Det 22 år långa arbetet med att förena Östersjön med Västerhavet var slutfört.

Göta kanal är öppen 2 maj – 23 september 2007.

Läs mer på www.gotakanal.se

Bilden föreställer en segelbåt vid en brygga i Töreboda. Foto: Stefan Svensson.