5 maj, 2007

Tintin till sjöss – stor utställning på Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet i Stockholm öppnar en stor utställning om Tintin den 26 maj – Tintin till Sjöss. Genom Hergés verk tillsammans med föremål ur museets samlingar ger den omisskännlige journalistens äventyr till sjöss nya perspektiv på den maritima historien.
– Det sjöhistoriska ämnesområdet är lika stort som de sju haven. Därför kommer också våra besökare av de mest skilda anledningar. Någon har varit sjöman, någon sjöofficer, en annan har seglat i sin egen båt och ytterligare någon är bara lockad av hav och sjöfart. Alla de som fascinerats av Tintin kan nu även de komma till oss och se att ämnesområdet är precis lika spännande som hans äventyr, säger Hans-Lennart Ohlsson, museichef på Sjöhistoriska museet.

Tintins skapare Hergé har i flera av sina seriealbum inspirerats av fartyg, sjöfart och maritima miljöer, till exempel Krabban med guldklorna, Den mystiska stjärnan, Enhörningens hemlighet, Rackham den rödes skatt och Koks i lasten. Och med dessa album som utgångspunkt berättar utställningen såväl om Tintins äventyr och olika maritima ämnesområden som om seriens utveckling och Hergés konstnärskap och arbetsmetoder.
– Med Hergés verk i storformat, ljud och ljus har vi skapat miljöer och stämningar kring varje album. Besökarna kommer att uppleva och känna igen sig i äventyren och få smakprov ur den maritima historien. Det här är en utställning som handlar om inspiration och drömmar och inte om att rada upp fakta, säger Elna Nord, utställningsproducent på Sjöhistoriska museet

Det går att ta del av utställningen på två olika sätt. Besökarna kan dels uppleva Tintins äventyr i en följd av rum, vart och ett skapat utifrån ett album och ett ämnesområde, dels se Hergés originalverk och följa hans arbete med Tintin.

Även om Tintin är en seriefigur så lade Hergé stor vikt vid att placera honom i realistiska och trovärdiga miljöer. Varje album föregicks av grundliga efterforskningar.
– Den maritima historien är mytomspunnen och har inspirerat många konstnärer. Hergé är en av dem och han var dessutom noggrann. Vi visar både hans verk och inspirationskällor och det är otroligt spännande att jämföra serierna med verkliga händelser och fartyg. Hergés teckningar tillsammans med materialet från våra samlingar ger både Tintins värld och den maritima historien liv på ett nytt sätt, säger Elna Nord.

Tintins vänner, Rackham den röde och andra karaktärer ur äventyren kan också ses i utställningen och kapten Haddock både syns och hörs.
– För våra unga besökare finns dessutom ett eget mysterium att lösa genom att följa Milous fotspår genom utställningen, säger Elna Nord.

Tintin till sjöss visar originalteckningar av Hergé samt fotografier, modeller och föremål lånade från Studios Hergés samlingar i Bryssel, t ex professor Kalkyls hajubåt i fullskala. Ur museets egna samlingar visas en stor variation av föremål och modeller som knyter an till Tintins äventyr och Hergés arbete.

I år skulle den belgiske serietecknaren Hergé, som egentligen hette Georges Remi, ha fyllt 100 år. Hans första äventyr med Tintin publicerades 1929 och följdes av ytterligare 22, som tog Tintin och hans vänner över hela jordklotet (och till månen). Hergé skapade en helt egen grafisk berättargenre – den komiska äventyrsserien och har länge räknats som en av seriekonstens stora mästare. Tintins äventyr har översatts till 60 språk och 200 miljoner album har sålts världen över.

Utställningen produceras av Sjöhistoriska museet i samarbete med Studios Hergé i Bryssel och är formgiven av Tove Alderin. Tintin till sjöss visas till och med februari 2008.

Under utställningsperioden erbjuder museet dessutom ett brett program av aktiviteter med fördjupning inom de ämnesområden som tas upp i Tintin till sjöss, t ex föredrag, skollovsprogram, evenemangsdagar med äventyrstema, modeller, smuggling, pirater, marinarkeologi och kommunikation till havs.
För mer information om Sjöhistoriska museet: www.sjohistoriska.se