15 maj, 2007

Nordisk Mobiltelefon öppnar Sveriges största 3G-nät

Nu lanserar Nordisk Mobiltelefon, den enda operatören med ett rikstäckande 3G-nät, mobilt bredband i praktiskt taget hela Sverige – även för de som bor långt utanför tätorterna.

Trots den intensiva marknadsföringen av 3G och mobilt bredband har människor utanför storstäderna fortfarande svårt att få tillgång till dessa tjänster. Många människor saknar även möjlighet att få fast bredband, enda möjligheten för dessa har varit långsamma telefonmodem. Men nu kan alla få bredband.

Nordisk Mobiltelefons nät öppnades för trafik under första kvartalet 2007. Sedan dess har nätet förtätats och förstärkts över hela landet. Idag täcker nätet mer än 70 procent av Sveriges yta till skillnad från andra operatörers nät som täcker cirka 30-35 procent. Målsättningen är en täckning som är bättre än för dagens GSM-nät, men redan idag kan människor i praktiskt taget alla befolkade delar av landet börja använda mobilt bredband.

– Vi kan idag erbjuda robust mobilt bredband på både Stureplan i Stockholm och Avenyn i Göteborg, men till skillnad från andra operatörer är det i landsbygden och längs kusterna som vi är starkast, säger Rikard Slunga, VD på Nordisk Mobiltelefon. Gång på gång får vi höra att 3G görs tillgängligt för över 99 procent av Sveriges befolkning, men verkligheten ute i landet ser helt annorlunda ut. Där finns det ofta inga 3G-nät överhuvudtaget.

Nordisk Mobiltelefon finns i Sverige, Norge och Danmark, och erbjuder mobilt bredband baserat på den amerikanska 3G-teknologin CDMA2000. Den är världens mest utbredda 3G-standard med över 350 miljoner användare i främst Nord- och Sydamerika, Asien och nu även i Europa. Genom att återanvända frekvenserna från det analoga NMT450 får man fördelen att radiosignalen färdas betydligt längre än med den 3G-teknik som används av andra operatörer i Sverige idag. Det betyder att lösningen är mer robust och därför lämpar sig bättre för de förhållanden som råder här i Norden

– Jag har använt modemet under en sjöresa utmed Norrlandskusten från Umeå till Roslagen. Hela tiden har vi haft kontakt med Internet. Detta trots att modemet stått nere i ruffen. Min kompis Anders satt också uppkopplad med sin GSM smartphone mot Nordisk Mobiltelefons WLAN-modem. Jag är lyrisk över hur bra det funkar, säger Bengt Utterström på Vi Båtägare som för närvarande testar utrustningen.

I januari 2008 börjar försäljningen av 3G-telefoner. Fokus kommer att ligga på 3G-modeller med utökad funktionalitet som inbyggd GPS-navigering och push-to-talk (gör att telefonerna även kan användas som komradio). Nordisk Mobiltelefon kommer att erbjuda den absolut bästa täckningen även för dessa tjänster.

– Vi tror att våra kunder framför allt prioriterar praktiska funktioner som täckning, integrerad GPS, integrerad komradio samt en robust och pålitlig kommunikationslänk. Vi kan naturligtvis även erbjuda videosamtal och andra 3G-funktioner och dessa kommer att introduceras om kunderna visar intresse för dessa funktioner, säger Dan Abrahamsson, marknadschef på Nordisk Mobiltelefon.

Nordisk Mobiltelefon erbjuder som första tjänst robust mobilt bredband med en praktisk hastighet på 0,3 till 1 Mbit/s inom hela täckningsområdet. Den teoretiska maxhastigheten är idag 2,4 Mbit/s, men till skillnad från andra 3G-operatörer väljer Nordisk Mobiltelefon att marknadsföra tjänsten med den hastighet som den stora majoriteten av användarna kommer att uppleva. Priset för tjänsten startar från 249 kr/månad.