11 juni, 2007

Data Communication vann Sandhamn Open för tredje gången

Det blev en hård duell i svaga vindar ända in på mållinjen i havskappseglingen Sandhamn Open. Årets totalsegrare blev Ralf Aspholm. Han skar mållinjen med sin 40-fots IMS-båt Data Communication en knapp minut före veteranen Gutta Johansson på HQ Bank, som vann de båda bantävlingarna för havskappseglarna i IMS-klassen på lördagen.
I den nya folkklassen LYS, som införts i Eurocard Gotland Runt och Sandhamn Open, vann Gunnar Straume och hans Mumm 36:a Shogun före den betydligt längre 54 fot långa Anthem.
För tredje året i följd totalvann Ralf Aspholm och hans besättning på Sinergia 40:an havskappseglingen Sandhamn Open Hav.

– Vi vann på att vi gjorde ett bättre vägval och hittade vindarna först, förklarade Ralf Aspholm som kom i mål 53 sekunder före HQ Bank, men som på korrigerad tid efter handikappsystemet vann med drygt 12 minuter över HQ Bank.

Det var länge tätt mellan de två tätbåtarna, men HQ Bank gjorde sitt misstag vid den andra rundningen på havstävlingen och slog där in mot land vid märket Dämban för att hitta mer vind. Där valde Data Communication istället att segla rakaste vägen, vilket gav dem ett ointagligt försprång.

– Vindarna var så svaga att vi höll på att driva förbi Dämban-märket med den sydgående strömmen, men vi fick ny vind i sista sekund, berättar Ralf Aspholm.

På sista kryssen upp mot sista märket Almagrundet kämpade Gutta Johanssons erfarna besättning hårt och tog in en stor del av försprånget, men inte allt. Dagen innan hade HQ Bank vunnit de båda bankappseglingarna som också ingick i tävlingen, och totalt räckte det till en andraplats i tävlingen.

Trea i Offshore-tävlingen i Sandhamn Opens stora IMS1-klass blev First 40,7-båten Aida, med skepparen Lennart Evrell. På en utmärkt femte plats, efter den nya First 40,7:an Absolute Blue, kom den 14 år gamla IMX38:an PWC, med Hans Lingqvist och Bo Jonsson som skeppare och rorsman, som var något av dark horse inför kappseglingen.

Inför årets Eurocard Gotland Runt har den folkliga LYS-klassen införts och gjort succé. I Sandhamn Open visade den erfarna besättningen på Gunnar Straumes lilla Mumm 36:a Shogun att en liten båt kan vinna, genom att slå den betydligt längre Bill Trip 54:an med nästan två timmar i korrigerad tid. Trimaranen Knot blev trea.

– Vi tjänade massor av tid genom att vi valde andra vägar än de andra. Gammal är äldst, skämtade Gunnar Straume, 50, med en så gott som jämnårig besättning. Han var, liksom många andra tävlande, mycket positiv till tävlingsarrangemanget:
– Det var en väl arrangerad tävling med en bra bana, och beslutet att korta den var helt riktigt, tyckte Gunnar Straume.

Den lilla IMS-klassen vanns av X-37-båten Matrisen med skepparen Robert Szabo, och ORC Club av Johan Kull och hans Arcona 370 La Ganadora.

För mer information, kontakta KSSS presschef Lars-Ola Nordqvist, tel. 070-689 11 20, lars@comvision.se.

Resultat Sandhamn Open Hav/Offshore (totalpoäng):
IMS1
1. Data Communication, Ralf Aspholm, Sinergia 40, 11:36:34 (8p)
2. HQ Bank, Gutta Johansson, Grand Soleil 43R, +12:05 (16p)
3.