18 juni, 2007

Marinmuseum i Karlskrona firar jubileum

Blekinges främsta besöksmål Marinmuseum är det enda statliga museet som inte tappat besökare sedan entréerna återinfördes vid årsskiftet. I sommar firar man tioårsjubileum i läget alldeles invid vattnet.
Marinmuseum i Karlskrona är inte bara södra Sveriges mest besökta statliga museum utan också det mest besökta enskilda turistmålet i Blekinge. Sedan invigningen av den nya museibyggnaden för tio år sedan har den speciella arkitekturen fått pris och 1,4 miljoner besökare har passerat portarna. I sommar firas de tio åren. Men museets anor går längre tillbaka än så.

Örlogsstaden Karlskrona med sina välbevarade marina 1600- och 1700-talsmiljöer är sedan 1998 införd på Unescos världsarvslista. Marinmuseum ligger mitt i världsarvet, på Stumholmen. Ön var under närmare 300 år en viktig del av örlogsbasen. Sin grund har museet i flottans modellkammare, som instiftades år 1752. I Marinmuseum av idag finns flera av de ursprungliga världsunika modellerna utställda. Bland museets utställda samlingar märks också bevarade galjonsfigurer och marina praktmålningar. I museet finns även Sveriges enda publika fartygssimulator. Utanför museet ligger flera museifartyg, bl a Sveriges första ubåt Hajen med drygt hundra år på nacken.

Under två dagar firar man de tio åren på Stumholmen. Den 30 juni och 1 juli blir det kapprodd och kappsegling, hantverk, musik och dramatiserade visningar för barn. Under helgen går också Nostalgia Festival 2007 loss utanför museet med veteranbåtar, veteranbilar och veteranmotorcyklar i en salig blandning. Dessutom kommer museets utställningar bokstavligen att få liv när de befolkas av olika rollfigurer ända fram till midnatt.

Jubileet firas även med en mindre fotoutställning där Anneli Karlssons bilder av övergivna båtar på land berättar en säregen historia: Båtkyrkogårdar – när fernissan flagnat. Utställningen står under hela sommaren.
Foto: Erling Klintefors /SMM