25 juni, 2007

Alpina tjejlandslaget utmanar herrarna i havskappsegling i Eurocard Gotland Runt

Årets Eurocard Gotland Runt ser ut att bli det intressantaste och största på många år. I den nya och spännande entypsklassen X-35 ställer alpina landslagets tjejer upp och utmanar killarna. Eliten i havskappsegling, IMS, startar med fler båtar än någonsin. Succén är given för årets nya folkklass LYS, över 90 båtar anmälda. En tuff duell är att vänta i Volvo Ocean Race-klassen mellan Ericsson och ABN Amro.

Efter några år med lägre deltagarantal visar årets Eurocard Gotland Runt på ett verkligt trendbrott, totalt 250 båtar är anmmälda hittills. Hela 71 båtar från elitklassen i havskappsegling, IMS, har anmälts till årets klassiska havskappsegling, vilket gör IMS-klassen mer intressant och konkurrenskraftig än någonsin.
– Kampen mellan stora och små IMS 1 och 2-båtar är stenhård, båda kan vinna med sina olika mätetal, och besättningarna är ofta lika trimmade som elitidrottsmän, så utgången är oviss, säger Fredrik Feldreich, KSSS tävlingsledare.

Förra årets segrare, Ralf Aspholm på Data Communication, kommer, liksom HQ Banks Gutta Johansson, med rena elitbesättningar. I tävlingen Sandhamn Open för en vecka sedan var de något mindre IMS 2-båtarna Matrisen och Muchacha lika snabba i fattiga vindar, och blev tvåa och trea totalt. Från Finland, liksom några från Estland, Tyskland och Ryssland kommer ett 20-tal ytterligt kompetenta båtar och besättningar som är minst lika aktuella för den åtråvärda segern.

KSSS tog ett nytt grepp inför årets Eurocard Gotland Runt, och införde en folkklass enligt den beprövade och enkla mätregeln LYS för att locka fler ”vanliga” seglare och segelbåtar. Tricket lyckades och plötsligt är LYS den största klassen med över 90 båtar.
– Vi är oerhört glada för det ökande intresset. Vissa av båtarna kommer från ORC, men det är ett stort antal nya deltagare också, berättar Fredrik Feldreich.

En annan nyhet är entypsklassen X-35 som kommer med 14 identiska 35 fot långa båtar tillverkade av danska X-Yachts. På två av båtarna, Audi R8 och Audi R10, seglar det alpina herr- och damlandslaget, som byter alpbackar mot vågdalar. Maria Pietilä Holmner, Jessica Lindell-Vikarby och Therese Borssén ska utmana de alpina manliga åkarna Oscar Andersson, Mattias Hargin och Johan Brolenius. Ombord på Audibåtarna finns också några mer rutinerade havskappseglare och skeppare för att komplettera lagen.

Eurocard Gotland Runt startar söndag 1 juli kl. 12.00 och går i mål med början tisdag 3 juli.
Presskonferens på Seglarhotellet i Sandhamn, fredag 29/6 kl. 14.00.

Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, är Sveriges största och äldsta segelsällskap. Grundat 1830 och med över 6000 medlemmar är KSSS i dag ett aktivt och ledande segelsällskap. Verksamheten omfattar kappsegling, träning, utbildning, eskaderseglingar och klubbaktiviteter. KSSS driver även hamnverksamhet i Saltsjöbaden och Sandhamn. Året runt bedrivs en intensiv ungdoms- och träningsverksamhet. De flesta av KSSS bankappseglingar äger rum på Baggensfjärden. Med utgångspunkt från klubblokalerna i Sandhamn och på Lökholmen bedrivs på sommaren även havskappsegling varav den största, i antal båtar och deltagare räknat, är Gotland Runt.

Info www.gotlandrunt.se