25 juni, 2007

29 team i Archipelago Raid 2007

Måndagen 30 juli 2007 startar den sjunde upplagan av seglingstävlingen Archipelago Raid i Stockholm. 29 professionella team från elva länder har nu anmält sig. Men tävlingsledningen håller fortfarande på ett par ”wild cards”.

I fem intensiva dygn seglar och navigerar de 31 teamen genom en skärgård fylld av öar, skär och grynnor i nära samspel med naturen på sina snabba Formula 18 katamaraner. Längs vägen måste de navigera sig fram till 30 checkpoints som är utplacerade på klippor, bryggor, båtar och fyrar. Tävlingen är organiserad i sann äventyrsanda därav benämningen Raid, något som kräver respekt för naturen samtidigt som otroliga krav ställs på uthållighet och styrka. Banan som seglas varierar mellan 300 och 500 sjömil beroende på vindstyrkan.

Seglare från hela världen kommer nu samman för att delta i Archipelago Raids ”quest through beauty”. Några av de starkaste och mest erfarna teamen kommer från, Frankrike, Sverige, England, Australien och USA. I och med detta blir tävlingen allt mer internationell och drar till sig nya talangfulla seglare varje år. För första gången sedan starten har nu Archipelago Raid fler internationella team än svenska på startlistan. Hälften av teamen tävlar för första gången i Archipelago Raid. Sannolikheten att några av dessa team ska vinna är låg men det är inte omöjligt. De som startar för första gången kan alla vara med och tävla om priset ”årets Rookie”. En av nykomlingarna i år fransmannen J. Christophe Mourniac med besättningsman Frank Citeau.

Från Frankrike kommer också Yvan Bourgnon som seglar med belgaren Olivier Gagliani. Bourgnon är inte ny i dessa sammanhang och tävlar för fjärde gången. En annan nykomling kommer från England;
Matt Eeles som seglar tillsammans med Jamie Butterworth för Team Blue.

Yvan Bourgnon är tillbaka för sin fjärde omgång av Archipelago Raid. Varför det? “För att vinna. Det här är världens tuffaste seglingstävling för små katamaraner. Efter tävlingens slut känns det som att du har korsat Atlanten. Detta tillsammans med den otroliga naturen i skärgårdarna gör det till en fantastisk upplevelse!” Yamaha sponsrar tre lag i den här tävlingen, ett mixat lag med amerikanen David Scully (USA) och hans partner engelskan Claire Bailey. Yamaha sponsrar också en holländsk båt med hobiecat specialisten Micha Heemskerk och Bastiian Tentji. Ett annat starkt fransk team är Billy Besson och Yann Guichard. Detta helfranska team har nått upp på prispallen under de flesta stora tävlingarna i år. Två tidigare vinnare ställer också upp i årets Archipelago Raid. Anders Lewander från Sverige som vann 2004. Lewander har också nyligen blivit kontrakterad som skeppare för Ericssons båt i kommande Volvo Ocean Race. Denne topprankade seglare har en härlig kämparanda och kommer med stor sannolikhet att slåss om segern bl a mot sin bror Tore Lewander som tävlar tillsammans med fransmannen Thibault Vauchel. Vauchel som också vann raiden 2005!
Hobie Cat Nissan ställer upp med fyra team i Archipelago Raid 2007. Ett tyskt, ett svenskt, ett franskt och ett finskt;

J. Christophe Mourniac / Frank Citeau FRA
Kalle Kjerstadius / Johan Templeman SWE
Jorg Gösche / Arne Gösche GER
Patrik Neuhaus / Sampo Koskenohi FIN

Far och son Gösche från Tyskland är också en unik duo. Jorg Gösche (50) har vunnit Kielregattan tre gånger och blev europeisk mästare i Hobie Cat Tiger 2003! Hans son Arne (23) var den yngsta att någonsin vinna ett nationellt mästerskap i formula 18. Jorg säger “I flera år har jag velat ställa upp i Archipelago Raid som har varit på vår önskelista, men vi har aldrig haft tid. Därför känns det extra bra att vara med i årets tävling!”

Info www.archipelagoraid.com

Bild från Archipelago Raid 2007