26 juni, 2007

Världens bästa tjejer utmanar världens bästa män i segling i Match Cup Sweden i Marstrand

Liksom i elitgolf är det ovanligt att topprankade kvinnliga seglare möter männen i samma tävling. Men i världscupen för match racing i Marstrand första veckan i juli är det dags för ett unikt möte. Tre av världens bästa kvinnliga seglare, Jenny Axhede, Malin Millbourn och Claire Leroy, rankad etta i världen, utmanar världens främsta manliga seglare i årets åttonde världstourtävling, Match Cup Sweden.

– Vi är grymt laddade inför att få tampas med killarna, säger Jenny Axhede.

Jenny Axhede från Göteborg har de senaste åren seglat in i världseliten i match racing, en av de svåraste disciplinerna inom seglingssporten. Hon ligger på åttonde plats i världsrankingen.

– Vi längtar efter att segla i Marstrand, och att möta herrarna är ytterligare en dimension.

Malin Millbourn, som bor i Stockholm men har besättning från Göteborg, har seglat på världsnivå i Match racing sedan 1998 och rankas som 14e i världen.

– Vår möjlighet är att slå killarna med överraskning i lättare vindar. Det blir kul att se vad vi kan hitta på, men att segla mot män som är välbetalda året-runt-proffs med betydligt längre erfarenhet, dubbelt så mycket vikt, som orkar fler manövrar – ja, det blir bra träning, förklarar nygifta Malin Millbourn, som vann damernas VM 2003 och Match Cup i Marstrand 2005.

Nu får de dels segla mot männen, vilket sannolikt är en av deras hittills tuffaste utmaningar, men de får också hård matchning av världens främsta kvinnliga seglare, Claire Leroy, som är världsdametta och vann den svenska deltävlingen senaste gången den kördes, 2005.

Kvinnliga match race-båtar har en besättning på totalt sex personer medan männen, med sin högre vikt, endast får ha fem. I match racing möts två identiska båtar mot varandra i utslagningstävlingar, precis som i America’s Cup. Teknik, taktik, styrka och båtfart avgör på en läns-kryss-bana som seglas i två varv.

I årets upplaga av den svenska deltävlingen i världscupen World Match Race Tour, Match Cup Sweden, kommer 16 av världens främsta seglare till Marstrand, bland andra America’s Cup-seglarna Magnus Holmberg, Peter Gilmour och Gavin Brady samt Björn Hansen, Sebastien Col och Mathieu Richards, rankad etta i världen.

– Vi är oerhört nöjda med att få hit så många seglare ur världstoppen. Tjejerna har länge varit en naturlig del här, med nyheten i år att de får segla mot världens bästa herrar. Det blir en fin nystart på Match Cup Sweden, säger Erik Centerwall, sportslig projektledare i GKSS.

Match Cup Sweden i Marstrand 2-8 juli är årets största seglingsevenemang i Sverige. Det långsiktiga evenemangskonceptet innehåller tre olika delar, ett världsmästerskap i Match race-segling, ett omfattande underhållnings- och publikevenemang samt ett högklassigt näringslivsseminarium, Corporate Event Marketing Forum. Initiativet kommer från Brandspot, som i sportsligt samarbete med GKSS arrangerar Match Cup Sweden.

Info www.matchcupsweden.com