17 juli, 2007

Idel norrmän i täten efter första etappen i Tall Ships´ Race

Första etappen – Århus i Danmark till Kotka i Finland – i världens största kappsegling för stora segelfartyg The Tall Ships´Races 2007 vanns totalt och i klass A av norska barken och örlogsfartyget Statsraad Lehmkuhl från 1914. Tvåa kom den norska fullriggaren Christian Radich (70 år i år), känd från filmen Windjammer och TV-serien Onedinlinjen. (Christian Radich har vunnit totalt och i sin klass flera gånger förut.) Trea ligger fullriggaren Sörlandet, 80 år i år, även hon från Norge.

Första svenska fartyg är svenska slätskonerten Constantia, trea i sin klass B och sjua totalt.

Mot Stockholm 22 juli! Ankomst 27 juli

Från Kotka till Stockholm startar en vänsskapssegling den 22 juli. Hälften av besättningen på alla fartyg skall vara mellan 15 och 25 år. Detta är lika mycket ett ungdomsprojekt som en kappsegling. Vid vänskapsseglingen har de chans att pröva ett annat fartyg och lära känna ännu fler kamrater.

Fartygen är i Stockholm den 27- 30 juli. Vi har stor hamnfestival. För program se www.tsr07.se

Start för kappseglingen till slutmålet i polska Szcezecin den 31 juli utanför Sandhanmn.

Bilden: Statsraad Lehmkuhl, Asgaard II och Shtandhart startar mot Kotka.