16 augusti, 2007

SM i kanotsegling 16-19 augusti

Göteborgs Kanotförening arrangerar SM i kanotsegling 16­19 augusti 2007.
Tävlingarna äger rum i vattnen utanför Hinsholmen och Fiskebäckskil utanför Göteborg.

Göteborgs Kanotförening är en mycket livaktig förening och har haft sin verksamhet på Saltholmen sedan 1914. Föreningslokalerna är kulturminnesmärkta. Det utmärkande för kanotsegling är en kombination av smäckra träbåtar, egna konstruktioner och byggen samt en lång tradition.

Svenska mästerskapen avgörs i sex olika klasser:

€ IC-kanoter (International Canoe). En entypsbåt som finns i flera länder och är extrema kappseglingsmaskiner för en person.En särskild slide gör att båten kan seglas i hårt väder i höga farter.

€ E- kanoter ­ en konstruktionsklass där finns flera nybyggda båtar med intressanta lösningar. Planande och snabba båtar.
I den här klassen tävlar bland andra båtbyggaren och göteborgaren Torsten Sörvik som har konstruerat de nyaste E-kanoterna.

€ D-kanoter ­ här finns gamla vackra båtar från 30-talet. Båtarna var ursprungligen tänkta som campingbåtar men också byggda för kappsegling.
Båtarna byggs även i dag..

€ C-kanot ­ finns både nya och äldre konstruktioner. C-kanoten är en av föregångarna för dagens jollesegling. Bland deltagarna märks Bernt Andersson, som konstruerat en ny typ av C-kanot och har placerat sig högt i VM i Finnjolle.

€ B-kanot – en entypsbåt för ungdomar upp till 19 år. Väldigt snabb och rolig att segla men samtidigt billig och ofta självbyggen.

€ A-kanot – en entypsbåt för de yngsta (11­14 år). En mycket livlig och riktig jolle, mycket roligare än Optimistjollen.