16 augusti, 2007

Ostindiefararen gjorde succé längs Västkusten

Under juli månad genomförde Ostindiefararen Götheborg en turné längs Bohus- och Hallandskusten. Intresset i de 6 hamnarna skeppet besökte hade inga gränser. Mer än 64 000 tog chansen att gå ombord på skeppet.

Sommarens succé längs Västkusten tar skeppet vidare mot nästa äventyr, turnén i Östersjön nästa sommar.

Under Västkustturnén, som påbörjades den 1 juli, besökte Ostindiefararen Marstrand, Uddevalla, Grebbestad, Halmstad, Skärhamn och Lysekil, populära sommarhamnar längs den svenska Västkusten. Trots en regnig sommar ville köerna och intresset för skeppet aldrig sina. Ett besök ombord är en upplevelse för alla och under sommaren har besökare med intresse för bland annat historia, skeppsbyggeri, segling och äventyr fascinerats av den vackra fullriggaren. Med mer än 64 000 besökare ombord har Västkustturnén varit en fullkomlig succé och i Halmstad slogs dagsrekord i antal besökare ombord sedan hemkomsten från Kina med över 5 000 besökare på en dag.

– Tack vare ett mycket bra samarbete med respektive ort och att ca 120 volontärer ställde upp och satsade en eller två semesterveckor för att guida ombord kunde kostnaderna hållas på ett minimum och större delen av intäkterna går nu till skeppets fortsatta underhåll och drift. Det är oerhört glädjande att det finns ett sådant intresse för att se skeppet och det stärker oss i våra planer att vända fören mot Östersjön nästa sommar, säger SOICs VD Stellan Mjärdner.

Antal besökare ombord under Ostindiefararens Västkustturné,

1 juli – 3 augusti:

Marstrand: 3276

Uddevalla: 13 128

Grebbestad: 11 470

Halmstad: 13 504

Skärhamn: 13 756

Lysekil: 9487

Under hösten finns chansen att besöka Ostindiefararen vid Pir 4 Eriksberg, där hon ligger sedan Västkustturnén avslutades. Vid ett besök ombord får man förutom en visning av skeppet chansen att prata med besättningen ombord.

Möjlighet ges även att se filmklipp från seglatsen till Kina och besöka den historiska utställningen om Svenska Ostindiska Companiet. Under Göteborgs kulturkalas den 14-19 augusti kommer kajen dessutom att fyllas med barnaktiviteter, såsom porslinsmålning och besök av de Tordenskioldska soldaterna. Under kulturkalaset bjuds även på längre öppettider och halva entrépriset. Skeppet håller öppet för allmänheten den 14-17 augusti kl.11.00-20.00, samt den 18-19 augusti kl. 11.00-18.00.

För övriga öppettider under augusti, samt september och oktober, se www.soic.se.