21 september, 2007

Claes Westerlund Världsmästare i Offshore

Classe Westerlund har har fått motgångarna travade på hög. Trots detta har han envist vägrat ge sig. Nu är han Världsmästare.
Blott en svensk vågade sig ända ner till Italien för att anta utmaningen om årets VM titel i Offshore 200. I år kom 30 båtar till Venedig och Italien från 6 länder. Ett bra och utmanande startfält.
Det var första gången som Claes Westerlund och Daniel Svenson körde i Italien, så det var också en stor upplevelse och utmaning.
VM körs under en vecka med tre race. Första start gick under betydligt lugnare väder/vind och vågor än under testerna dagarna innan.
Strålande sol men vinden hade vänt och det var under förmiddagen frånlandsvind. Utifrån testerna igår så hade teamet en god överblick över vilken setup de skulle åka på. Claes valde en propeller med bra acceleration samt god toppfart kombinerat med en lite tunnare och mjukare matta än vanligtvis. Det skulle visa sig att denna setup var helt rätt! De gjorde en fin fin start och ledde redan vid första boj. De fortsatte i samma stil, körde lite försiktigt taktiskt, men hade ändå kapacitet att inte chansa något. Det blev en klar seger, före två italienska team. Efter segern var de officiella italienska besiktningsmännen idoga i sin kontroll, för att leta efter dolda vattentankar. Men de fann inga, för de fanns ju inget att finna.
Det andra loppet förlöpte på ungefär samma sätt. Vind och vattenförhållanden var desamma så Claes o Daniel behöll samma inställningar. Det blev en ny seger.
Inför den sista deltävlingen såg man till att ha egen nattvakt i depån. Det här guldläget fick bara inte saboteras bort.
– Det var hur nervöst som helst, berättade Claes efteråt. Jag tror vi gick igenom allting minst 10 gånger, ingenting fick ju klicka under det sista och längsta racet.
Vattenförhållandena var i princip fortsatt desamma, vilket gynnade svenskarna som behärskade snabbast av alla. Starten gick bra, men nu tog värsta konkurrenten Testa ledningen. Svenskarna behövde dock inte hetsa, eftersom de i poängsammandraget ledde så mycket att det skulle räcka med en 4:e plats för dem i sista loppet. Westerlund nöjde sig dock inte med att ligga tvåa utan körde snart upp sig till ledningen.
– Jag har väl aldrig längtat efter en mållinje så mycket som i det racet, förklarade en otroligt nöjd nybliven världsmästare Claes Westerlund efteråt.
Westerlunds främsta merit tidigare var en VM medalj i den mindre Offshore klassen för 90 hk motorer, som han tog i Sydafrika 2002. Samma år körde han också till sig EM silver, då hade han Daniel Svenson med sig i båten. Sedan dess har Claes satsat mer och hårdare än någon annan svensk offshore förare. Oturen har oftast grinat honom i ögonen.
I fjol kördes VM:et på hemmaplan i Öregrund, då blev Westerlund näst bäste svensk med en 5:e plats. I år har han helt och hållet koncentrerat sig på de stora titeltävlingarna, EM och VM. Båten en Twister katamaran på 25 fot med en Mercury 200 Optimax XS är densamma som han skaffade till sin första säsong i 200 hk klassen, men den har utvecklats och byggts om hela tiden – senast i vintras gjordes den 30 cm kortare, och lite lättare. Det blev ett vinnande koncept – ett VM koncept.
– Vi visste att Classe Westerlund var en medaljaspirant, det visade han senast vid EM:et tidigare i somras, men att han skulle dominera VM-tävlingarna så fullständigt att han
vann alla tre deltävlingarna är otroligt. Jättegrattis, säger svenska förbundsordföranden Christer Gustafsson.

Resultat
VM Offshore 200, Venedig, Italien
1) Claes Westerlund/Daniel Svenson, Sverige, 1215 p
2) Diego Testa/Di Meglio, Italien 840 p
3) Bianchini/Bubabco/Busanel, Italien 493 p.