8 oktober, 2007

Skutorna gjorde upp

I helgen gick den årliga tävlingen för Stockholms segelskutor, Saltkråkan Race, av stapeln utanför Dalarö. Totalt startade 11 skutor vid Ramön för att via Rögrund ta sig till målet mellan Munken och Måsholmen.

Saltkråkan Race startade 2001 och hålls varje år i början av oktober. De 11 skutorna som deltog i årets race representerar flera av våra viktigaste fartygstyper och har naturligtvis mycket olika seglingsegenskaper. Därför använder man sig av ett handikappsystem som baseras på fartygens storlek och segelyta samt på resultat vid tidigare tävlingar.

Vinnare i år blev kuttern Deodar som även var det fartyg som först klöv mållinjen. Priset för bästa ”Ship Shape” gick till piggskutan Kajsa-Lisa som byggts vi Skeppsholmens Folkhögskola.

Målet med tävlingen är att samla ungdomar och besättningar från olika fartyg till ett trevligt evenemang samtidigt som man också tar tillfället i akt att genomföra olika sjösäkerhetsövningar.

Bilden:
Skonaren Constantia och piggskutan Kajsa-Lisa. Foto: Sture Haglund.